Slika je simbolična.
Na Ptuju naj bi starši prodali lastno hčer. Z denarjem pa naj bi si privoščili nov avtomobil. Tako zadevo pojasnjujejo na centru za socialno delo.

Nedavno se je v medijih in javnosti razširila zgodba, da naj bi starši prodali 17-letnico in si za ta denar kupili nov avtomobil. Brat dekleta naj bi obiskoval eno od ptujskih osnovnih šol, kjer je dogodek tudi razkril. 

Mlajši bratec prodane 17-letnice naj v šoli vsem razlagal, da so sestro prodali v Italijo, z denarjem pa naj bi si kupili nov avto, je poročal Štajerski tednik

Primer preiskuje policija

Takrat smo o dogodku povprašali tudi Policijsko upravo Maribor, kjer so potrdili, da primer preiskujejo.

Potrdili so še, da so prejeli obvestilo o domnevnem sumu storitve kaznivega dejanja zoper zakonsko zvezo, družino in otroke oziroma kaznivega dejanja zoper človečnost.

Preiskava je bila še v teku, zato podrobnosti policija ni razkrila. 

Kako v tovrstnih primerih ravna center za socialno delo? 

O dogodku smo povprašali tudi Center za socialno delo Spodnje Podravje. Glede dotičnega primera so dejali, da zaradi varstva koristi otroka in varstva podatkov o primeru ne morejo govoriti. 

Pojasnili pa so, da center za socialno delo v primerih, kadar izve za sum nasilja, zlorabe, zanemarjanja obvesti o tem pristojno policijsko postajo ali sektor kriminalistične policije. 

Nato začnejo izvajati naloge za zaščito otroka. Raziščejo okoliščine, naredijo oceno ogroženosti z dejavniki tveganja in varovalnimi dejavniki, skličejo multidisciplinarno ekipo in sestavijo načrt pomoči otroku in družini. 

V postopkih pomoči družini in otroku se centri za socialno delo povežejo tudi z drugimi institucijami, kot so šole, vrtec, zdravstvene ustanove. 

Družini poskušajo omogočiti vključitev v razne programe, ki so prostovoljni. V kolikor v družini ne pride do izboljšanja razmer, pa se lahko poslužijo še drugih prijemov, otroka lahko v takem primeru tudi odvzamejo družini.

Pri tem Valerija Ilešič Toš, pomočnica direktorja na ptujski enoti centra za socialno delo, poudarja, da so odvzemi skrajni ukrepi. 

»Sicer pa je potrebno upoštevati 156. člen družinskega zakonika – načelo najmilejšega ukrepa, to pomeni, da se naj najprej izreče ukrep, s katerim bodo starši čim manj omejeni pri izvajanju starševske skrbi, če je z njim mogoče dovolj zavarovati koristi otroka in predvsem, da naj se otrok staršem ne odvzame, če je s tem ukrepom mogoče dovolj zavarovati otroka,« je še dodala. 

Poudarila je, da je vloga centra za socialno delo v prvi vrsti pomagati staršem, družini, otroku.

Namen je opolnomočenje, da bi znali in zmogli vse korake, ki bodo zagotovili ustrezne pogoje za zdrav razvoj otroka. 

Je v dotičnem primeru možno tudi, da odvzamejo brate in sestre? 

Kot omenjeno, bi naj zgodbo obelodanil mlajši bratec dekleta, ki je o dogodku razlagal v šoli.

Ptujski center za socialno delo smo zato povprašali tudi, ali je mogoče, da v tem primeru, če se zgodba potrdi, odvzamejo tudi brate ali sestre mladoletnice iz družine. 

O dotičnem primeru ne morejo govoriti, a na centru so pojasnili, da za vsakega otroka v družini, v kolikor obstaja sum ogroženosti, vodijo postopek, kot že opisan. 

Za prav vse otroke v družini naredijo oceno ogroženosti, načrt pomoči otroku in družini, katerim ponudijo tudi vključenost v programe. 

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Vlado Slamomlatov (nepreverjen)

Ciganko so prodali ženinu v Italijo. To je pri njih pač del tradicije. Nič novega.

CepiSeCepec (nepreverjen)

Takoj odvzeti otroka in ga dati v rejnistvo cerkvenim pedofilom oziroma homoseksualnemu paru.

Beba omerzu (nepreverjen)

To vsi vedo, na policiji, na socialnem, v zdravstvu, kako Romi prodajajo in kopujejo mladoletne otroke in jih porocijo po njihovih obicajih, tako, da ze 15letne punce in fanje postanejo starsi in zivijo od otroskih dokladov in socialne podpore. Tudi, ce imajo slov.drzavljanstvo, za njih veljajo samo zakoni, ki so v njihovo dobro, drugace se zgovarjajo na njihove obicaje.
Ne se delati nevedne!

Mbb (nepreverjen)

CSD ,POLICIJA, TOZILSTVO , SODIŠČE...hahaha

Jeri (nepreverjen)

No in kaj so razkrili, da se je zgodilo....
Zavajajoci naslo, samo da ljudje preberejo predolg in dolgocasen clanek

Stanko Kodric (nepreverjen)

No in kje ste napisali kaj je razkril CSD??

nagicigan (nepreverjen)

joj kakšen dugi članek od CSD dosti napisano NIČ NOVEGA V ZVEZI TE MLADOLETNICE povedano, pa to je vse, kak je napiso MBB.

Starejše novice