Po večkratnih opozorilih na nepravilnosti in kršitve cerkvenega prava se je murskosoboški škof Peter Štumpf odločil za drastično potezo.

Soboška škofija v sporočilu za javnost obvešča, da je škof ordinarij Peter Štumpf duhovniku Alojzu Benkoviču izrekel odločbo preklica duhovniških pravic z dodanim kazenskim predpisom, s katerim se od duhovnika zahteva način življenja, ki se sklada z njegovimi duhovniškimi dolžnostmi.

Pred izdajo odločbe je bil duhovnik Benkovič s strani škofa večkrat opomnjen in mu je bil omogočen čas za premislek za prenehanje vztrajanja v neprimernih ravnanjih, ki pomenijo nepravilnosti in kršitve cerkvenega prava, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Glede na člene zakonika cerkvenega prava, se mu očita med drugim odtujitev cerkvenega blaga, zloraba cerkvene oblasti oziroma funkcije in opravljanje poslov v nasprotju s predpisi cerkvenih kanonov.

Preneha mu služba župnika

Z odločbo mu je tudi preklicana pravica javnega maševanja, pridiganja, spovedovanja in delitev drugih zakramentov ter zakramentalov.

Nekdanji beltinski župnik, ki se je v času njegovega tamkajšnjega službovanja zapletel v spor s soboškim škofom, je nato vendarle v skladu z dekretom o premestitvi odšel službovat na Cankovo in v Kuzmo.

Z zadnjo odločbo škofa Štumpfa pa mu s ponedeljkom, 20. julija 2020, tako preneha služba župnika v župnijah Cankova in Kuzma.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice