Socialna trgovina Sotra je bila po štirih letih prisiljena razglasiti stečaj in zapreti svoja vrata.

Sotra je bila socialna trgovina v Mariboru, ki je s cenejšimi osnovnimi izdelki nudila socialno ogroženim ljudem boljše življenje, ranljivim skupinam pa zaposlitev. Do nakupa tovrsntih izdelkov pa so upravičene osebe, katerih mesečni prihodek ne presega 450 evrov.

Vzpostavilo jo je Slovensko združenje za duševno zdravje Šent s sredstvi iz Evropskega socialnega sklada, ki so jih lahko koristili do avgusta 2015, nato pa je bila prepuščena lastnemu preživetju.

Po štirih letih zaprli vrata

Po štirih letih delovanja so morali zapreti svoja vrata. Poleti so sicer pridobili občinski prostor in se znebili plačevanja najemnine, vendar pa so bili zaradi dolgov do dobaviteljev prisiljeni razglasiti stečaj.

Za STA je direktor združenja Šent Nace Kovač povedal, da so po letu in pol dela na prostovoljni bazi ugotovili nevzdržnost položaja. Tako je pojasnil: »Enostavno ne moremo nadaljevati. Nimamo možnosti pridobiti nekih investicij, kot nepridobitna organizacija ne moremo prerazporejati sredstev iz drugih programov, imamo pa obveznosti do dobaviteljev, ki jih nismo bili zmožni poravnati. Zato smo se odločili, da zadevo, še preden bi se nabralo preveč dolgov, zaključimo.«

Z minimalno trgovsko maržo se težko preživi

Ob tem je poudaril, da bodo vse dolgove, tudi do zaposlenih, poravnali, vendar pa vnaprej še ne more govoriti. Ideje o tovrstni trgovini še ne želi popolnoma opustiti, vendar se je pokazalo, da na slovenskem trgu težko preživijo, še posebej, če morajo izdelke od dobaviteljev odkupovati. Četudi je povpraševanje kupcev po izdelkih veliko, pa je koncept trgovine temeljil na minimalni trgovski marži, ki pa me omogoča plačila niti zaposlenim, poroča STA.

Težava v razumevanju socialne trgovine

Šent meni, da je velika težava tudi v razumevanju socialne trgovine v našem prostoru. Kljub temu, da so uspeli pridobiti večino slovenskih dobaviteljev, pa so bili ti pripravljeni dobavljati proizvode zgolj po cenah, ki so jim še vedno zagotavljale dobiček, ob tem pa niso bili pripravljeni donirati svojih viškov, kot to delajo v tujini.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice