Okrajno sodišče v Mariboru je po navedbah zagovornika Dina Bauka ustavilo postopek zoper prvo dijakinjo, ki je bila zaslišana pred sodnikom za prekrške zaradi sodelovanja na februarskem mirnem protestu za vrnitev v šolske klopi.

Omenjena dijakinja je morala pred sodnika za prekrške stopiti prejšnji teden. V njeno podporo se je pred poslopjem Okrajnega sodišča v Mariboru zbrala množica ljudi in jo pozdravila z aplavzom.

»Sodišče je postopek ustavilo iz razloga smotrnosti,« je danes sporočil zagovornik dijakinje Dino Bauk. 

Kot poroča STA in izhaja iz pisne obrazložitve sodnika, ki jo je posredoval odvetnik, je sodišče na podlagi zaslišanja ugotovilo, da je dijakinja osebnostno povsem zrela, inteligentna, odgovorna in družbeno kritična oseba, »ki ob dejstvu, da je tekom postopka že postala polnoletna, ne potrebuje dodatnih sodnih nasvetov in opozoril, varstva, pomoči in razvijanja njene osebne odgovornosti, da bi se zagotovila njena vzgoja in pravilen razvoj, kar je namen vzgojnih ukrepov za mladoletnike«.

Dijakinja upoštevala vse veljavne ukrepe

Sodišče je izpostavilo, da je dijakinja na shodu upoštevala takrat veljavne ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa.

»Res je, da je bil ta shod v nasprotju z določili odloka, ki je v tem delu že sicer ustavno sporen, vendar ob tem nikakor ne gre prezreti, da se je mladoletna tega shoda udeležila zgolj zato, da bi kot mlada, inteligentna, družbeno kritična in aktivna oseba, ki ji ni vseeno za položaj svoje generacije, javnost opozorila na stisko dijakov, s čimer je zgolj izvrševala temeljno ustavno in človekovo pravico do svobode zbiranja in do svobode izražanja mnenj,« piše v obrazložitvi.

Za tretjo dijakinjo obravnava 19. maja

Na mirnem shodu na mariborskem Trgu svobode 9. februarja, s katerim so dijaki zahtevali vrnitev v šolske klopi, so policisti zaradi domnevnega kršenja zakona o nalezljivih boleznih odredili šestim osebam globo v višini 400 evrov. Trije pa so zato, ker so bili mladoletni, prejeli pozive na zagovor pred sodnikom za prekrške.

Vsi trije so dijaki II. gimnazije Maribor. Drugi se je moral zglasiti na sodišču ta teden, sodnica pa je že takrat napovedala ustavitev postopka zanj. Za tretjo dijakinjo je obravnava na sodišču razpisana za 19. maj, je danes za STA povedal Bauk.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
11 (nepreverjen)

Tipično za našo prelepo Slovenijo. Tu se res ne ve, kdo pije in kdo plača. Odgovarjal pa zopet ne bo nihče a očitno je, da je v takšnih primerih nekdo bil kriv oziroma kršil z nepoznavanjem zakonodaje!

pohorskisvizec (nepreverjen)

Nepoznavanje zakonodaje te ne varuje pred kaznovanjem! Zakaj otroke vlečejo pred sodišče?

Default (nepreverjen)

Super sedaj bo mladina se bolj poznala svoje pravice in se bolj vztrajno zanikala da ima tudi dolznosti...

Starejše novice