V letošnjem letu bo obnovo dočakal Sodni stolp. Projekt, ki je ocenjen na okoli 800.000 evrov, bo izveden s pomočjo evropskih sredstev.

Mariborska občina bo v letošnjem letu obnovila Sodni stolp, ki že leta čaka na obnovo dotrajanih prostorov. Izvajalec del, ki znašajo slabih 800 tisočakov, bo izbran še januarja, zagotavljajo na Mestni občini Maribor.

»Obnovila se bodo tla, stene objekta vključno s fasado, uredile se bodo tudi nosilne plošče med pritličjem in nadstropjem, vgradile se bodo kovinske obstenske galerije v nadstropju, preboj z vhodom v atrij zunanjega avditorija Lutkovnega gledališča Maribor,« obseg del za Mariborinfo opisujejo na občini.

V sklopu projekta bo urejena tudi dvorana v prvem nadstropju in galerija. Ob tem bodo zamenjali vsa okna, vrata in stavbno pohištvo, obnova pa je zasnovana v skladu s smernicami in pogoji Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Za obnovo evropska sredstva

Obnova Sodnega stolpa bo potekala deset mesecev po izboru in podpisu izvajalske pogodbe. Dela naj bi tako predvidoma potekala do konca letošnjega leta.

Projekt se izvaja ne le zaradi potrebe po obnovi, ampak predvsem zaradi možnosti sofinanciranja s sredstvi Evropske unije. Po projektantski oceni so dela ocenjena na 792.518 evrov, evropska sredstva pa naj bi pokrila 80 odstotkov projekta.

Vsebina dogajanja v Sodnem stolpu naj bi ostala enaka, torej se bodo v njem odvijale kulturno-umetniške prireditve. Prostori pa bodo v prihodnje omogočali tudi izobraževalne in razstavne dejavnosti, so za Mariborinfo še povedali na občini.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
haim prnovčnik (nepreverjen)

Če načrtujejo 800 tisoč, bodo rabili dobri miljon...

Starejše novice