Na današnjem nadaljevanju sojenja lastniku slaščičarne iz Hoč Niku Štekarju, ki naj bi ponujali piškote s THC, in soobtoženemu Zlatku Babiču, ki naj bi priskrbel maso za piškote, so na Okrožnem sodišču v Mariboru zaslišali štiri priče.

Tokratna zaslišanja prič so se bolj dotikala Zlatka Babiča, ki je po poklicu zdravstveni inšpektor in ki se mora zagovarjati zaradi obtožb o neupravičeni proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami. Tožilstvo mu očita, da je dajal v promet, proizvajal in z namenom nadaljnje prodaje hranil konopljo, poroča STA.

Babič je na predobravnavnem naroku septembra lani vse obtožbe zanikal, njegov zagovornik Daniel Planinšec pa je danes dejal, da je treba postopek zoper Babiča ustaviti. Po poročanju STA je poudaril, da Babič nikoli ni bil kaznovan zaradi trgovanja s prepovedano drogo in da dokazi v spisu jasno kažejo, da je imel Babič štiri sadike konoplje posajene na domačem vrtu pri hiši in da ni šlo za nasad. 

Dejal je tudi, da količine zasežene posušene konoplje kažejo na to, da jo je hranil za lastne potrebe.

Da je imel Babič konopljo na vrtu posajeno za lastne potrebe in da si je z njo skušal lajšati težave, pa je dejal tudi Babičev zet, sicer njegov sosed Klemen Klemenak. Tasta je opisal kot človeka, ki veliko bere, ki se je zelo poglobil v raziskave o učinkih konoplje. Prav tako ga je opisal kot zanesljivega in dejal, da mu zaupa, saj pomaga tudi pri varstvu vnukinj. Ni pa vedel povedati, kdaj naj bi Babič začel uživati konopljo.

Ker je v obtožnici nekaj nejasnosti glede količine zasežene konoplje, bo sodnica Maša Blažeka po uradni dolžnosti pri Nacionalnem forenzičnem laboratoriju zahtevala dopolnjeno poročilo o preiskavi iz septembra 2017, saj želi jasne podatke o tem, koliko od pri Babiču zasežene konoplje je bilo dejansko uporabne, poroča STA.

Na naroku je sodišče zaslišalo še dva kriminalista Policijske uprave Maribor in Babičevo osebno zdravnico, ki je pričala za zaprtimi vrati. Sta se pa opravičila kriminalist Andi Zupanič in sodni izvedenec psihiatrične stroke Mladen Vrabič, ki ju bo sodnica ponovno povabila na nadaljevanje glavne obravnave, ki je sklicano za 5. marec.

Kot izhaja iz obtožnice, je Babič sredi avgusta 2017 v Hočah izročil soobtoženemu Niku Štekarju maso za peko piškotov, ki je vsebovala konopljo. Iz nje so mu v slaščičarni spekli piškote, ki jih je prišel še isti dan iskati.

Del piškotov naj bi pustil slaščičarju, ki naj bi z njimi pogostil svoje znance, ne da bi jih prej opozoril na prepovedane substance. Zgodba je prišla na dan po tem, ko so v UKC Maribor sprejeli mlajši par, ki je kazal očitne znake omamljenosti.

Tudi Štekar je na predobravnavnem naroku očitke o domnevnem omogočanju uživanja prepovedanih drog zanikal.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Ljud (nepreverjen)

NEUMNOST, nepotrebna poraba našega davkoplačevalskega denarja (tisoče €€), ker bo sodba padla. Ni trgoval, nobenih dokazov ni zato, ni nobene zastrupitve (to je laž). Vsaj tako piše v tej objavi (jaz tako razumem). Kakor piše, je človek (svobodni državljan demokratične države) gojil samo za svoje zdravstvene namene rastlino. Torej ne smem gojit recimo hrušk, ker se neki idiot slabo počuti, ker je spil liter hruškovega šnopsa??? In takšna zastrupitev je lahko življenjsko nevarna, kar pa za konopljo ne drži. Če kdo dokaže, da se je kdo zastrupil ali umrl od konoplje grem sam sedet v zapor zaradi moje neumnosti. Govorim seveda o konoplji, ki je pridelana v naravi in ji mladina reče "domačica". Policisti, ki to berete. Nisem pridelovalec in nisem uporabnik, samo pameten sem in če česa ne vem preberem na Google in v knjigah. Seveda se zato tudi posmehujem diplomiranim idiotom, ki trdijo, da iz CBD nastane v želodcu THC. NIKJER nisem zasledil nič slabega o konoplji! NIKJER. Alkohol boste tudi prepovedali, ker je mlad fant umrl 01.01.2020 od podhladitve in alkohola? Upam, da imamo še nekaj normalnih sodnikov.

Danvid (nepreverjen)

No zadeva je prepovedana' in štiri sadike sigurno ni imel samo zase razen če si je delal ozimnico za par let.
Če nekdo zaužije ne da bi bil prej opozorjen se lahko zadeva slabo konča.
" recimo se vsede v avto in odpelje pa ga sredi vožnje" zadane" se ustraši in nardi prometno ' po moznosti težko.itd...
Sodnik mu naj kar naloži lepo kazen da se malo zamisli na samem.

Starejše novice