Z današnjim dnem so šolarji vstopili v novo šolsko leto. V klopi je sedlo 73.200 dijakov in 184.169 učencev. Obeta se nekaj sprememb in sicer pri podaljšanem bivanju, učitelje pa čaka nov način določanja obveznosti in pogajanja za višje plače.

Prvič je v šolske klopi sedlo 21.874 učencev, kar pomeni, da je število prvošolcev zopet upadlo. V letih prej je vpis otrok v prvi razred naraščal in v šolskem letu 2016/2017 je bilo število največje, saj je bilo v prvi razred vpisanih 22.152 otrok.

Po poročanju STA, se število osnovnih šol letos ne bo spremenilo in bo število delujočih šol v novem šolskem letu ostala enako, kot je bilo leto poprej.

Največ sprememb pri izvajanju podaljšanega bivanja

Po zadnjih podatkih zavoda za šolstvo bo predvidoma 125 osnovnih šol začelo poskusno delno izvajati spremenjen razširjen program, kar bo največje spremembe prineslo pri izvajanju podaljšanega bivanja. Učencem naj bi omogočili predvsem dodatne ure gibanja. 

Prvošolčki med obveznimi predmeti prvi tuji jezik, sedmošolci se bodo učili drugi tuji jezik

Kot še dodajajo na STA, bo 19 šol začelo spremenjen razširjen program izvajati v celoti, kar pomeni, da se bodo učenci 7. razredov obvezno učili drug tuji jezik, medtem ko bodo prvošolčki med obveznimi predmeti imeli prvi tuji jezik.

Zaradi sprememb zakona o vrtcih bodo v teh za pomočnika vzgojitelja z novim šolskim letom začeli uporabljati naziv vzgojitelj predšolskih otrok – pomočnik vzgojitelja. Uvaja pa se tudi možnost financiranja krajših programov, dolgih 240 ur, ki so namenjeni izključno otrokom, ki leto pred vstopom v osnovno šolo niso obiskovali vrtca. Kot spodbuda za starše bo program za petletnike brezplačen.

Spremembe tudi za učitelje

Učitelji naj bi delali več ali manj kot je njihova 40-urna tedenska delovna obveznost, obveze učiteljev pa naj bi bile zapisane in načrtovane bolj jasno. Tako bodo morali ravnatelji z vsakim posebej izdelati individualni letni načrt dela, ki mora biti izdelan, tako da na koncu šolskega leta ne bo ne presežka ne primanjkljaja delovnih ur. 

Z novim šolskim letom ne bo več mogoče poučevati predmetov, za katere učitelj ni strokovno usposobljen, zato na nekaterih šolah prihaja do vprašanja, kako bodo nadomestili vse te učitelje. S padlo vlado Mira Cerarja so se ustavila tudi pogajanja za višje plače.

V sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture napovedujejo odmrznitev stavke in obnovitev zahtev takoj, ko bo delo prevzela nova vlada. Med drugim še naprej zahtevajo višje plače, ureditev položaja razrednika in višji regres za zaposlene z minimalno ali nižjo plačo, še dodajajo na STA.

14 prostih delovnih dni, nadomeščali bodo 3 sobote

V novem šolskem letu bodo imeli osnovnošolci in dijaki prostih 14 delovnih dni, medtem ko bodo morali učenci nadomeščati tri sobote. Pouk v soboto bo potekal 29. septembra, 2. februarja in 11. maja.

V novem šolskem letu bodo učenci ostali doma pet krat, ko bodo na urniku počitnice. Prvič bodo osnovnošolci in dijaki doma za jesenske počitnice, ki bodo trajale od 29. oktobra do 2. novembra. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice