S podobno hitrostjo, kot se je po svetu razširil novi koronavirus, so se razširile tudi dezinformacije v povezavi s pandemijo. Gre za pojav, ki je zagon prejel zaradi negotovosti, strahu in poplave vsebin.

S podobno hitrostjo, kot se je po svetu razširil novi koronavirus, so se razširile tudi dezinformacije v povezavi s pandemijo. Gre za pojav, ki je zagon prejel zaradi negotovosti, strahu in poplave vsebin. Na spletu preživljamo veliko časa in ravno tam se lahko zelo hitro »okužimo« z dezinformacijami.

Mnogi ste že zasledili informacijo, da lahko z enostavnim preizkusom ugotovimo ali smo okuženi z novim koronavirusom. Namreč če uspemo zadržati dih za vsaj 10 sekund, naj bi to bil znak, da nismo okuženi. Prav tako naj bi uživanje velikih količin toplih napitkov »odplaknilo« virus. Pojavljajo pa se veliko bolj nevarni »nasveti«, kot je pitje belila za zdravljenje okužbe, kar je lahko smrtno nevarno!

Krizo izkoriščajo tudi kriminalne združbe, ki v strahu ljudi vidijo poslovno priložnost, zato je na spletu prisotna ponudba čudežnih zdravil in nekakovostne zaščitne opreme.

Prav zato se bo tokratni spletni pogovor osredotočil na dezinformacije v zvezi z novim koronavirusom. Svoje razmišljanje o temi bodo podali:

  • Jurica Ferenčina (zdravnik v Zdravstvenem domu Sevnica in prejemnik nagrade Naj družinski zdravnik leta 2019)
  • dr. Sonja Merljak Zdovc (dolgoletna novinarka, urednica ter ustanoviteljica otroškega spletnega časopisa Časoris, poznavalka področja lažnih novic)
  • dr. Zoran Stančič (vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji)

Pogovor v živo bo potekal v petek, 17.4., ob 10. uri dopoldne na našem spletnem mediju.

K vključitvi v razpravo vabimo tudi vas drage bralke in bralci. Svoja vprašanja lahko postavite v prostor za komentarje pod člankom. Vprašanja bomo sprejemali do dogodka in seveda med samim spletnim pogovorom. 

Organizatorji spletnega pogovora so Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji, Informacijska točka Europe Direct Pomurje, TV IDEA ter spletni mediji Sobotainfo.com, Mariborinfo.com in Ptujinfo.com.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice