Staro mestno jedro Maribora od danes pa do sobote gosti mesto Split, ki na ogled postavlja svojo kulturno in turistično ponudbo. Gostovanje dalmatinske prestolnice bo zaokroženo z brezplačnim koncertom Gibonnija na prostem.

Ob stoletnici priključitve Maribora Kraljevini SHS je na pobudo Mestne občine Maribor in kulturnega producenta Borisa Šinkoviča nastal projekt kulturnega in turističnega povezovanja drugih največjih mest držav, ki sta nekoč sobivali pod isto zastavo. Od 5. do 7. aprila utrip mesta Maribor bogati Split, septembra pa se bo z zimskimi doživetji Maribor predstavil v Splitu.

Do nedelje je v Hiši Stare trte na ogled razstava starih razglednic mesta Split, danes ob 19. uri pa bo v Vetrinjskem dvoru predavanje Zgodbe iz srca Dalmacije. Gre za edinstveno umetnostno-zgodovinsko in potopisno predavanje o Splitu in njegovi okolici, ki ga pripravlja nekdanji direktor Turistične skupnosti Splita Vedran Matošić. V pristnem splitskem narečju boste potovali skozi bogato zgodovino mesta in zagotovo v njem našli tudi svoj nov najbolj priljubljen kotiček. Za glasbeno spremljavo bosta poskrbela sopranistka Nilda Luketič in pianist Matej Luketič.

Nima Splita do Splita in brezplačni koncert Gibonnija

V petek in soboto se bo na Trgu svobode odvijala kulturno-kulinarična predstavitev mesta Split z naslovom Nima Splita do Splita. Tega pripravlja Turistična skupnost Split, ki bo tako predstavila kulturo ter kulinariko dalmatinske prestolnice. Za odlično morsko vzdušje bo skrbela Klapa Šušur, klapa s 13-letno tradicijo in značilnim dalmatinskim melosom, bogato kulturno-zgodovinsko izročilo Splita pa bodo s plesom prikazali člani splitskega Kulturno-umetniškega društva Jedinstvo.

V petek ob 17. uri se bo v Sinagogi Maribor odvilo predavanje Tee Blagaić Januške o Vidu Morpurgu, splitskem knjigarju mariborskih korenin. Morpurg je bil splitski kulturnik, industrialec, politik in ustanovitelj Knjižarne Morpurgo, ki v prevodu pomeni Knjigarna iz Maribora. Njegove korenine sežejo do štajerske prestolnice, za glasbeno spremljavo bosta poskrbela sopranistka Nilda Luketič in pianist Matej Luketič.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Jožef46 (nepreverjen)

Kaj smo res tako nori na Jugoviče. Jas zagoto ne. Ni mi všeč jugoglaba in ni mi všeč srbohrvaščina, ker si z njo v tujini ne morem nič pomagati, razen to, da se blamiram.

Starejše novice