Zdaj že nekdanja profesorica geografije in zgodovine toži Drugo gimnazijo Maribor. Nezakonito naj bi jo odpustili, ker je sodelavca prijavila zaradi spolnega trpinčenja.

Najprej naj bi jo na večdnevni ekskurziji spolno nadlegoval on, po prihodu domov naj bi se nanjo verbalno spravila še njegova žena, prav tako profesorica, poroča 24ur.com.

Konec marca je profesorica zgodovine in geografije na Drugi gimnaziji Maribor Anja Sovič spremljala dijake na mednarodni izmenjavi na Švedskem. Tretji dan se je, pripoveduje, začela kalvarija.

»S strani sodelavca sem bila na ekskurziji spolno nadlegovana. Šlo je za vsiljevanje in poskus, da bi z mano dosegel spolni odnos,« je povedala za 24ur.com. 

Grožnje so se razširile in nato odpoved

To naj bi  trajalo ves teden. Ko so se vrnili domov, so se grožnje razširile. Trpinčiti naj bi jo je začela še njegova žena. Besedni napadi v smislu, kako sploh lahko živi in naj pazi, ker drugo leto zanjo na šoli ne bo več dela.

Čakala je do junija, nato je obupana obvestila ravnatelja. »Znotraj postopka ni bila oblikovana neodvisna komisija, meni tudi niso pustili, da bi bila na zaslišanju teh dveh obtoženih, o vsem je odločal popolnoma sam,« pove Sovičeva za 24ur.com. 

Vse to naj bi se dogajalo med počitnicami. Predzadnji teden avgusta je prejela urnik za novo šolsko leto, pred enim tednom pa hladen tuš: »Zadnji uradni razgovor je bil: Anja, tam so vrata, na svidenje!«

»Ni bila odpuščena«

Prepričana je, da ji pogodbe o zaposlitvi niso podaljšali zaradi prijave, kar pa ravnatelj Ivan Lorenčič odločno zanika. »Ni bila odpuščena. Prenehalo ji je pač delovno razmerje za določen čas in v skladu z našim razumevanjem zakonodaje in seveda tudi obsega dela v naslednjem letu, se delovnega razmerja ni dalo podaljšati,« pojasnjuje za 24ur.com. 

Interes za zgodovino in geografijo upada, zato ji niso mogli zagotoviti dovolj ur. Prijava nadlegovanja je zanj končana – dokazov, da bi profesorja – mož in žena – karkoli naredila narobe, ni. »Nobenega vpliva nima na to, da nima službe. Nobenega. Tudi, če prijave mobinga ne bi bilo, bi bila odločitev ista,« pravi ravnatelj.

Sodelavci prejeli elektronsko pošto

Sovičeva je prepričana, da to ni res, in dodaja, da so medtem njeni, zdaj že nekdanji sodelavci od ravnatelja prejeli elektronsko pošto, v kateri je pisalo, da če bodo kakorkoli poizvedovali o tem primeru, lahko to vodi v kršitev znotraj delovnih razmerij in lahko ostanejo brez službe.

To ni bila grožnja, je odločen ravnatelj, sodelavce je, ker želi imeti čiste račune, želel zgolj obvestiti o izpeljanem postopku, še poroča 24ur.com. 

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Navijac (nepreverjen)

So skusali pomesti pod prag-)

Juhica (nepreverjen)

Upam, da se razkrijejo vse nečednosti takšnega početja. Ravnatelj je pač na strani prijateljev...

Mornar (nepreverjen)

Anja zmagala boš ti, to vedi! Pogumno in srečno.

Starejše novice