Tradicionalno pitje v vino spremenjenega mošta iz enega škafa, ki ga letos na Trgu Leona Štuklja ne bomo videli.
»Jesenski pust«, kot ljudski rek označuje martinovo, bo grešni mošt danes spremenil v pravo vino.

Zaradi ukrepov za preprečevanje širjenje epidemije koronavirusa tradicionalno martinovanje v Mariboru, ki je doslej veljalo za največje enodnevno javno martinovanje v Sloveniji, odpade.

Enolog Jože Protner je za Mariborinfo razkril, da je bilo prvo martinovanje v Mariboru že daljnega leta 1985, a takrat na Trgu svobode. Protner, ki je bil scenarist in režiser prvih martinovanj, si je zmerom prizadeval, da »ob obredih krsta ne bi uporabljali simbolov katoliške cerkve«.

Prav tako je Protner eden izmed tistih, ki je bil odločno proti temu, da bi na sami prireditvi postavili VIP šotor. Enolog pojasni, da izročilo, ki ga poznamo pravi, da je bil martinov večer tisti, ko se je gospodar srečal z vsemi delavci, ki so delali v vinogradih: »Gospodar je skupaj s svojimi delavci jedel in pil, mi pa bi si izmislili VIP šotor?«

Jože Protner, pretor Častivrednega vinskega konventa Sv. Urbana.

Na martinovo se je v štajerski prestolnici zbralo tudi do 20.000 tisoč obiskovalcev iz Slovenije in tujine. Protner je razkril, da se je leta 1985, ob prvi organizaciji martinovega, na Trgu svobode zbralo okoli dva tisoč ljudi.

Poklon jeseni in veselo druženje sta zmerom spremljata bogat kulturno-zabavni program in tradicionalna vinsko-kulinarična ponudba. A letos prvič ne bo tako.

Ker smo letos za martinovo doma in nazdravljanja s prijatelji ne bo, si lahko vzamemo čas in se spomnimo, kako je bilo na martinovanjih v Mariboru v preteklih letih.

Martinovanje 2019

Lani smo martinovali v ponedeljek, a praznovanje v začetku delovnega tedna nas ni ustavilo. Zbrano množico je prvič v tej vlogi nagovoril župan Saša Arsenovič, zbrane radovedneže pa so med drugim zabavali ansambel Poskočni muzikanti in Dejan Vunjak & Brendijeve barabe.

Martinovanje 2018

V letu 2018 smo martinovali v nedeljo in ga po štajersko zavlekli še v ponedeljek, ko so se na Trgu Leona Štuklja prvič predstavila še slovenska mlada vina. 

Ni šlo niti brez političnega škandala. Zbrane je takrat zadnjič na martinovanjih v vlogi župana nagovoril Andrej Fištravec, v vroči predvolilni jeseni pa je Domen Kumer, eden od nastopajočih na martinovanu, javno pozval k podpori bivšemu županu Francu Kanglerju.

Martinovanje 2017

Leta 2017 si nismo belili glave, kako bo naslednji dan v službi – martinovali smo namreč v soboto. Množica zbranih se je zabavala v družbi Čukov in skupine Gadi.

Martinovanje 2016

Leta 2016 smo najbrž na martinovanje odšli takoj po službi, odvijalo se je namreč v petek. Najbolj vztrajne, ki jih slabo vreme ni pregnalo iz Trga Leona Štuklja, so zabavali skupina Gadi, ansambel Žargon, Ognjeni muzikanti in Mala pihalna godba Neuvirtovi Štajerci.

Kaj torej početi danes, ko ni velikega mariborskega martinovanja?

Ne skrbite, zbrali smo nekaj predlogov, kako preživeti martinovo. 

Lahko se podate na pohodniško pot po poti svetega Martina z aplikacijo Maribor Tour. Aplikacija z interaktivnim zemljevidom prikazuje točke na poti svetega Martina. S pritiskom na točko bo uporabnik videl opis in fotografije posamezne točke in ključne znamenitosti.

Obdarite sebe in druge z najboljšimi vini iz Štajerske Slovenije. Na spletni vinoteki Hiše Stare trte lahko izbirate med več kot 170 vini na enem mestu.

Ob praznovanju martinovega v vinorodnih pokrajinah so najpogosteje na jedilniku znamenita martinova gos in mlinci. Tukaj si lahko izberete svoj obrok in ga naročite na dom ali ga prevzemete pri izbranem ponudniku.

Od kje legenda o martinovih goskah?

Martinovo je praznik, ki sega daleč v čas pred našim štetjem, čeprav je danes videti krščanski. V jesenskih praznovanjih so se poganski predniki zahvaljevali bogovom za dobro letino in jih hkrati prosili za ponovitev obilja v prihodnjem letu. Zaradi splošne priljubljenosti cerkev med pokristjanjevanjem praznika ni odpravila, ampak ga je zaznamovala z znanim in med ljudmi čaščenim svetnikom, svetim Martinom, krščanskim škofom, rojenim v začetku četrtega stoletja na ozemlju današnje Madžarske. 

Oče svetega Martina naj bi bil rimski vojak v času Rimskega imperija. Ko je bil Martin še otrok, se je družina zaradi očetove službe preselila na ozemlje sedanje Italije, Martin pa je tam spoznal krščansko vero. Čeprav je po očetovi tradiciji postal rimski vojak, ki naj bi služil vojaško obveznost v Franciji, se je posvetil življenju za reveže. Someščani so ga proti njegovi volji izvolili za škofa v Toursu.

Sveti Martin naj bi bil zavetnik drobnine in kuretine, zlasti gosi, ki pa so ga izdale, ko ga je ljudstvo hotelo zaradi dobrih dejanj izvoliti za škofa. Sveti Martin ni želel sprejeti tega naziva in se je skril v hlev med gosi. Ko so ga iskali, so ga izdale s svojim ščebetanjem in gaganjem.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Voznik (nepreverjen)

To so bili lepi časi včasih dans pa so se to uničili kot industrijo

Voznik (nepreverjen)

To so bili lepi časi včasih dans pa so se to uničili kot industrijo

Danvid (nepreverjen)

Prava čaga je privat in ne na trgu'tja se gre pogledati samo zaradi firbca'no razumem prave blokarje'v okolici se pa itak praznuje ves teden"tudi če je vse zaprto.kar je res je res.

Starejše novice