V ponovno branje vam ponujamo petnajst zgodb izjemnih posameznikov in posameznic, ki smo jih skozi leto 2019 predstavili na Mariborinfo.

Še pred dvanajstimi meseci novo leto je te dni že v izteku. V uredništvo Mariborinfo je leto 2019 prineslo ogromno zanimivih zgodb, ki ne bi smele potoniti v pozabo. O ljudeh, ki navdihujejo. O idejah, ki odpirajo obzorja. O življenjskih zgodbah, ki brišejo solze. 

Zato vam te zgodbe, drage bralke in bralci, znova ponujamo v branje.

Nika Slišković in Maja Brodnik - medicinski sestri, ki sta iz operacijskih dvoran stopili za štedilnik

Medicinski sestri iz Maribora sta naredili konec dolgoletnemu izgorevanju na delovnem mestu v operacijski sobi. Odslej bosta svojo rožnato kuhinjo na kolesih Maja&Nika food truck vozili po Sloveniji in prodajali svoje nekoliko drugačne hot doge, posebne sendviče in sveže solate. 

Poklic medicinske sestre sta opravljali z veseljem, a si nista predstavljali, da bi tako nadaljevali vse do upokojitve čez več kot 20 let. Tako kot večina medicinskih sester sta bili enostavno preobremenjeni.

Flor de Liz Chavez Azuara - Mehičanka, ki je v štajerski prestolnici zasnovala trgovino Mehikanka

Maji še niso resnično izumrli, kot velja splošno prepričanje. Nasprotno, ročno so izdelali modne izdelke, ki jih lahko kupimo kar v središču Maribora v trgovskem centru City. Z možem jih je v naše konce pripeljala čudovita Mehičanka Flor de Liz Chavez Azuara.

»Maji še vedno živijo in govorijo svoj jezik. Španci so sicer skušali uničiti vse, vendar so ostale telares, izraz teh ljudi na tekstilu,« pripoveduje Flor in opiše pomen izvezene simbolike

Eva Kancler - Štajerka, ki kreativne hišice odpošilja v svet

Pred dvema letoma je želela nečakinji za božič podariti hiško, zato sta z očetom začela razmišljati in kreirati dvotedenski projekt, ki je prinesel zgolj užitke. »Ko sem videla, kako unikatne so lahko, mi je ideja ostala v glavi in vse bolj intenzivno sem začela razmišljati o tem, kako bi jih lahko tudi izdelovali,« pripoveduje ustvarjalka hišic Eva Kancler iz Starš.

Začela je izdelovati hišice za otroke, te pa so priromale vse do Amerike do Kitajske.

Bernarda Vogrin - pediatrinja, ki ne sprejema necepljenih otrok

Obiskali smo Bernardo Vogrin, pediatrinjo iz Lenarta, ki je s svojim ugovorom vesti razburkala slovensko javnost. Odločila se je, da zaradi zaščite hudo bolnih pacientov, kot so otroci z levkemijo, presajenim srcem ali drugih bolezni, zaradi katerih ne smejo biti cepljeni, ne sprejema necepljenih otrok. Zaradi te odločitve pa je bila deležna številnih žalitev

Mišel Ristov - reper Amo Socialec

Govorili smo. O dobrem človeku in pokvarjenem človeštvu. O glasbenem ustvarjanju, socialnem delu in (ne)problematični mladini. O nujnem, a kočljivem prostovoljstvu ter o potencialu Maribora in Ptuja – s štajerskim raperjem, piscem in socialnim delavcem.

Izbira vzdevka se zdi ob poslušanju njegovih tekstov, ki se navadno lotevajo socialne slike, smiselna.

Sara Jagodič - pin-up dekle Sara Stacey Child

Mariborčanka Sara Jagodič, ki jo bolje poznamo pod umetniškim imenom Sara Stacey Child, živi prav posebno življenje. Je pin-up dekle s pravo mero vsega, ki meša misli slehernega moškega, rade pa jo pogledajo tudi ženske.

Miss Stacey so petdeseta leta, elegance in estetika zanimale že od malih nog: »Meni je bilo to od nekdaj všeč. Pa to ne pravim kot kliše, ker velikokrat slišim, da ljudje govorijo, da so bili rojeni v napačnem času … Ne trdim, da sem bila rojena v napačnem čau, je že prav, da sem tukaj, ampak mi je bilo to res že od nekdaj všeč, predvsem mamine in babičine stvari.«

Silvana Popov - štajerska zdravnica, ki je s pismom 'ubila' ministrstvo

Zdravnico splošne medicine Silvano Popov, ki deluje v Makolah, je razjezil dokument Poklicne kompetence in aktivnosti izvajalcev v dejavnosti zdravstvene nege, h kateremu je ministrstvo za zdravje podalo soglasje. Z ostrim pismom naperjenim zoper ministrstvo za zdravje je razburkala slovensko javnost. Zakon je bil medtem že sprejet, zdravnica pa obžaluje, da pisma ni napisala že prej.

Sara Šobernik - mlada Mariborčanka, ki je hobi z levo roko spremenila v posel

Sara Šobernik, ki prihaja iz Maribora, je zanimivo dekle. Čez dan je poslovna svetovalka, popoldne in ob koncih tedna pa ustvarjalka pod imenom @calligraphactory. Ukvarja se z moderno kaligrafijo in to počne z levo roko. Brez heca!

»Tako kot pri vsaki stvari, je tudi za izboljšanje pisave potrebna vaja. Vadila sem skoraj vsak dan, včasih pol ure, včasih deset minut. Pomembno je, da na začetku vadiš, da se prsti navadijo na prijem in se roka nauči pisati poteze – to imenujemo ‘mišični spomin’,« razlaga Šobernikova.

Peter Kmetec - naj gasilec po izboru bralcev Mariborinfo

Vsak kraj ima gasilce in vsak je za nekoga junak. A nekateri gasilci po svojem junaštvu in požrtvovalnosti izstopajo, zato smo v uredništvu Mariborinfo poiskali naj gasilca po izboru bralcev.

Peter Kmetec, je o tem, kaj mu naziv pomeni, dejal: »Ker sem naziv ‘naj gasilec’ pridobil prvič, mi zelo veliko pomeni, saj sta s tem poplačana moj trud in delo, ki ju vlagam v to dejavnost. Oddani številni glasovi so dokaz, da tudi drugi v meni vidijo požrtvovalnost in hrabrost

Mojca Emeršič - naj gasilka po izboru bralcev Mariborinfo

Mojca Emeršič se z gasilstvom ukvarja že od svojega sedmega leta, v operativi pa v Prostovoljnem gasilskem društvu Tržec deluje že enajsto leto. Sicer je zaposlena kot medicinska sestra in reševalka, zato v službi in na delu preživi veliko časa. Proste ure najraje posveti svojemu sinu.

Dela gasilke ne opravlja profesionalno, temveč na prostovoljni bazi: »Moj delovni dan je enak kot pri vseh drugih ljudeh. Razlika je samo v tem, da če se oglasi pozivnik, odhitim na intervencijo

Juan Moreno Moreno - Bogi Španec 

Špancu, ki se je pred sedmimi leti odločil iz španske Marbelle preseliti v Maribor. No, sprva ga zgolj obiskati, in sicer kot Erasmus študent. Doštudiral je psihologijo in hispanistiko, po enem letu življenja v štajerski prestolnici pa se je še zaljubil in se pred štirimi leti odločil sem preseliti za stalno. In kdaj je napočil pravzaprav tisti trenutek, ko se je odločil ostati na Slovenskem? »Ko sem spoznal Štajerca,« pojasni za Mariborinfo.

Na Twitterju je pod imenom 'Bogi Španec' začel deliti svoje izkušnje, ki jih nabira ob trčenju z novo kulturo in novim jezikom.

Niko Huber - solastnik in direktor Cana Water

Niko Huber, večinski lastnik Cana Water, je pred kratkim uspešno prestal zadnjo stopničko v izobraževanju in si tako uradno pridobil naziv vodni somelje, s čimer se je pridružil ozkemu krogu posameznikov na svetu, ki se lahko pohvalijo, da so vodni someljeji. 

»Voda ni samo voda. Vsaka voda se razlikuje od druge in kakor obstaja na tisoče različnih vin, ginov, in piv, obstaja tudi na tisoče različnih vod, ki se razlikujejo po mineralizaciji in številu TDS, ki predstavljajo skupne raztopljene trdne snovi,« pojasnjuje.

Kaja Babič in Gašper Peresciutti - Mariborčanka in mesarjev sin, ki sta sprožila revolucijo

Mariborčanka Kaja Babič in njen izbranec Gašper Peresciutti sta nenavaden par. Gašperjeva družina je znana po več kot sto let stari mesnici, Kaja pa je veganka. Prav hrana pa je tista, ki ju je povezala.

»Da ima korenine v družinski mesariji sem izvedela nekoliko kasneje, ampak takrat je simpatija že bila v polnem zagonu,« nam zaupa Kaja in rodila se je blagovna znamka Vegeat.

Boris Popovič - Popi - mariborski gasilec, ki je z železno voljo navdihnil bralce

Mariborčan, ki je širši javnosti poznan predvsem kot dobrosrčen, skoraj vedno nasmejan človek. Smeh je ostal isti, a ta smeh prihaja iz popolnoma preobraženega telesa. Boris Popovič, ki ga številni poznajo pod vzdevkom Popi, je shujšal 120 kilogramov. Za njim je trnova pot. S svojimi vztrajnimi koraki ter srčno podporo je prispel do ciljne ravnine. Od 210-kilogramskega je svoje telo preobrazil v 90 plus. Zdaj je na vrsti okrevanje.

Beril Balal Buyuktas in njen mož Omer Faruk Buyuktas - turista, ki sta se zaljubila v Maribor in vanj prinesla pravo turško kulinariko

Mlada turška zakonca v Mariboru vodita okrepčevalnico s tradicionalno turško hrano. Živela sta v Istanbulu, a pravita, da gre za mesto, v katerem je življenje težko.

»Ko sva prišla v vaše mesto, sva bila enotna, da v tem mestu si želiva živeti. V njem sva se počutila kot doma. Maribor in ljudje v njem so nama hitro prišli k srcu,« dodajata. Zdaj v svojem lokalu Istanbul kumpir & waffle, ki se nahaja na Slovenski v samem središču mesta, ponujata prav posebno turško ulično hrano

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice