Danes 40-letni Joško je diplomant Fakultete za kmetijstvo v Mariboru in je kot mlad gospodar družinsko kmetijo prevzel leta 2012.
Zavod za gozdove Slovenije je tudi v letu 2020 izbral najbolj skrbne lastnike gozdov. Najbolj skrben lastnik gozda na območju mariborske območne enote je Joško Koren.

Najbolj skrben lastnik gozda v mariborski območni enoti Zavoda za gozdove Slovenije je 40-letni Joško Koren.

Diplomant Fakultete za kmetijstvo v Mariboru je kot mlad gospodar družinsko kmetijo prevzel leta 2012. Kmetija obsega preko 24 hektarjev, od tega je okoli 15 hektarjev gozda, ostalo so kmetijske površine in vinograd. 

Že več kot 35 let se na kmetiji izvaja tudi dopolnilna dejavnost – izletniški turizem znan pod imenom Izletniška kmetija Koren »Pri Korošcu«. Kmetija je znana in obiskana tudi zaradi starega, veličastnega kostanjevega gaja, ki še vedno daje obilne sadove, so zapisali na Zavodu za gozdove Slovenije.

Gozdna posest Joška Korena res ni velika, tudi osnovnega vira preživetja mu gozd ne zagotavlja, vendar je z vestnim in strokovnim gospodarjenjem, sodelovanjem s stroko ter s svojim odnosom do gozda in občutkom zanj, lahko v zgled marsikomu.

V Korenovem gozdu prevladujejo kvalitetni odrasli sestoji z visoko lesno zalogo in negovana mladovja ter drogovnjaki. Kot že pred njim njegov oče, Joško gospodari z gozdom po načelu sonaravnosti in trajnosti, z zglednim sodelovanjem z delavci Zavoda za gozdove Slovenije.

V zadnjih letih sta tudi njegov gozd prizadela tako žled kot posledično napadi podlubnikov. S pravočasnim in strokovnim ukrepanjem je lastniku uspelo odpraviti posledice in gozd ohraniti v dobri kondiciji. Nastale ogolele površine je po navodilih Zavoda za gozdove Slovenije uspešno pogozdil in zaščitil.

»Zgleden odnos do gozda dokazujejo tudi smiselno speljane in redno vzdrževane gozdne vlake, namenjene spravilu lesa. V zadnjem času pa se, tako kot mnogi lastniki gozda po Sloveniji, tudi Joško srečuje s problemom vožnje z motokros motorji in štirikolesniki v naravi. Te vožnje se mnogokrat nadaljujejo tudi po brezpotjih izven vlak in v gozdu povzročajo škodo. Ob trenutni situaciji je tako kot mnogi ostali lastniki skorajda nemočen spričo uničevanja tako njegove lastnine kot narave nasploh,« še opozarjajo na zavodu za gozdove.

»Gozdna posest Joška Korena res ni velika, tudi osnovnega vira preživetja mu gozd ne zagotavlja, vendar je z vestnim in strokovnim gospodarjenjem, sodelovanjem s stroko ter s svojim odnosom do gozda in občutkom zanj, lahko v zgled marsikateremu večjemu lastniku gozda na območju Zavoda za gozdove Slovenije, Območne enote Maribor,« še dodajajo na zavodu. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice