Pred 12. redno sejo Mestnega sveta Mestne občine Maribor sta vodja projekta Izboljšajmo Maribor Neva Pipan in direktor Snage Janez Letnik predstavila predvidene spremembe na področju ravnanja s komunalnimi odpadki.

Neva Pipan, vodja projekta Izboljšajmo Maribor, je dejala, da bo prišlo do spremembe odloka o načinu opravljanja obvezne lokalne gospodarske javne službe ravnanja s komunalnimi odpadki. Ta je namreč zastarel, nepregleden in ne sledi več zahtevam in zakonskim spremembah, ki jih narekuje nacionalna zakonodaja.

Jasneje postavljena določila za ravnanje z biološkimi odpadki

Novost v odloku je določilo, ki opredeljuje način odlaganja odpadkov v biološke odpadke, te je treba odlagati v razgradljivo vrečko ali papir. Uporabniki pa imajo ob tem možnost hišnega kompostiranja. 

Pravne osebe in samostojni podjetniki so obvezani h plačilu enkratnega odvoza kosovnih odpadkov. Prostor v zbirnem centru bodo prav tako preuredili na način, da bo omogočal tistemu, ki se ukvarja s ponovno uporabo, da iz prevzetih kosovnih odpadkov in tekstila izloči in prevzame odpadke, ki so primerni za ponovno uporabo.

Izvajalcu javne službe se odslej nalaga tudi obveznost čiščenja prevzemnega mesta, če se to onesnaži ob praznjenju zabojnikov. V primeru kršitve sledi globa.

Ob javnih prireditvah bo obveznost organizatorja, da na sami prireditvi zagotovi ločeno zbiranje odpadkov in uredi čiščenje po sami prireditvi, za kršenje so prav tako določene globe.

Umaknjeno je določilo, ki je dopuščalo sežig določenih vrst odpadkov, med drugim zelene obreze. Dodana je tudi prepoved brskanja in razmetavanja po kosovnih odpadkih, prav tako pa tudi nastavljanje bioloških odpadkov z namenom hranjenja potepuških živali. 

Višje globe za nepravilno ravnanje z odpadki

Opredeljene tudi nove višine kazni

Za pravne osebe je kazen iz 1000 evrov skočila na 1500 evrov, za odgovorne osebe pravne osebe iz 500 na 600 evrov, za samostojne podjetnike iz 800 evrov na 1500 evrov. Za fizične osebe je namesto dosedanjih 100 evrov predvidena kazen 300 evrov.

V letošnjem letu 17 odvozov odpadkov od gospodinjstev več

Z uporabo rumenih vreč se spreminja interval odvoza komunalnih odpadkov. »Iz sedanjega 14-dnevnega odvoza prehajamo na 3-tedenski odvoz mešanih komunalnih odpadkov. Število odvozov mešanih odpadkov se tako na letni ravni zmanjša, a hkrati povečujemo uvedbo rumene vreče,« je povedal direktor Snage Janez Letnik. Rumene vreče bodo odvažali vsakih 14 dni. 

V prihodnje želi Snaga občane oskrbeti s posodami za papir in steklo, saj želijo zagotoviti prevzemanje odpadkov pri gospodinjstvih doma. »Cilj je, da se ekološki otoki umaknejo, saj vidimo, da niso ravno ponos mesta,« dodaja Letnik. 

Zaradi povišanja minimalnih plač, višje cene prevzema odpadkov, investicij v posodobitev vozil in poenotenja cene na območju sosednjih šestih občin, bo položnica odvoza komunalnih odpadkov višja za en evro.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
zedinjena slovenija (nepreverjen)

Ko jih niso odvažali smo tudi živeli !!

Ves (nepreverjen)

Pri nas jih že od začetka odvažajo vsak tretji ponedeljek.

nb (nepreverjen)

Kakšna računica. Podaljšan intertval za odvoze, dodatne komplikacije s temi vrečkami in se cena storitve zviša. Obnova voznega parka je kontinuiran proces, stroški za investiranje so pa del položnic že vseskozi in bi se torej naj le-ta obnavljal sproti (t.j. ustrezen del dosedanjih prihodkov bi naj že bil na voljo za obnavljanje). Poleg tega se med EU razpisi zagotovo najde kakšen, ki bi ustrezal bodočim načrtom, ampak zakaj bi, če lahko nam ceno dvigujete za vsako jajco. Malo poglejte model in delovanje vaše konkurence, Saubermacher, da se naučite kako se to dela.

Starejše novice