Na portalu množičnega vrednotenja nepremičnin sta od včeraj objavljena predlog modelov vrednotenja nepremičnin in poskusno izračunane vrednosti nepremičnin.

Poleg tega je včeraj na vseh občinah stekla javna razgrnitev predloga modelov vrednotenja nepremičnin. Geodetska uprava bo mnenja in pripombe k predlogu modelov vrednotenja zbirala do 15. oktobra.

Gre za poskusne izračune posplošene vrednosti nepremičnin. Kot so zapisali, boste lastniki ob vpogledu ugotovili, da je nova posplošena vrednost precej višja od dozdajšnje, sicer še veljavne posplošene vrednosti.

Skupna vrednost se je dvignila za 37 milijard evrov

Marca 2017 je skupna vrednost nepremičnin znašala 123 milijard evrov, ta vrednost pa se je do danes dvignila kar za 37 milijard in znaša 160 milijard evrov.

Za dvig naj bi poskrbel predvsem rast cen na trgu, novo vrednost vaše nepremičnine pa lahko preverite tukaj.

»Gre sicer šele za predlog modelov in poskusno izračunane vrednosti po teh modelih, oboje pa se lahko še spremeni. Ta trenutek zato pritožbe na vrednost nepremičnin še niso možne, posamezniki lahko Gursu podajo le pripombe na same modele, občinam pa predlagajo spremembo vrednostnih ravni,« je povedal direktor urada za množično vrednotenje nepremičnin Dušan Mitrović.

Kot poroča STA, se največje spremembe kažejo predvsem pri stanovanjskih hišah in stavbnih zemljiščih, pri katerih so se cene v zadnjih letih najbolj zvišale. Najbolj se bo povečala vrednost nepreminčni na najboljših lokacijah, kot je območje Ljubljane s primestnimi občinami, Obala in turistična območja.

Za pripombe je časa 45 dni

Posamezniki bodo lahko svoje pripombe na predlagane modele podali v 45-dnevnem roku. Najprej se bodo do pripomb opredelile občine, kot pravijo, pa naj bi na Geodetski upravi Republike Slovenije modele po potrebi prilagodili. Končni predlog modelov mora vlada potrditi do konca marca 2020.

Na podlagi ažuriranih podatkov pa bodo nato nepremičninam določene posplošene vrednosti.

Posledično bodo tako lastniki nepremičnin 1. aprila prihodnje leto prejeli tako imenovano zbirno potrdilo o posplošenih vrednostih njegovih nepremičnin, ki bo uradni dokument.

Posplošena vrednost, ki bo nepremičninam pripisana na ta dan, se bo lahko razlikovala od danes objavljenega poskusnega izračuna.

V Sloveniji je 6,5 milijona nepremičnin

Šele po 1. aprilu bo možno tudi uveljavljanje posebnih okoliščin za posamične stavbe. V praksi gre za možnost lastnika, da vpliva na posplošeno vrednost. V vrednsot namreč niso vračunane okoliščine, ki jih modeli ne morejo predvideti. Denimo, če je hiša ob zelo prometno obremenjeni cesti ali močno poškodovana struktura stavbe. V kolikor bo lastnik nepremičnine tako pripombo posredoval že sedaj, bo ta brezpredmetna.

V Sloveniji je sicer 6,5 milijona nepremičnin, 1,2 milijona delov stavb in nekaj čez pet milijonov zemljiških parcel.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice