Iz Univerzitetnega kliničnega centra Maribor sporočajo, da so doživeli »vdor okuženega bolnika v belo območje«. Kmalu za tem so sporočili, da opažajo naglo večanje števila covid-19 pozitivnih pacientov, predvsem tistih, ki potrebujejo intenzivno terapijo.

»Doživeli smo vdor okuženega bolnika v belo območje. Bolnik je bil ob sprejemu negativen, dan kasneje pa pozitiven. To je dober zgled zahrbtne narave tega virusa,« so danes zjutraj sporočili iz Univerzitetnega kliničnega centra Maribor. 

Kmalu za tem je Krizni štab Univerzitetnega kliničnega centra Maribor sporočil še, da so sprejeli sklep o aktivaciji FAZE 5, ki stopi v celoti v veljavo v ponedeljek, 30. marca 2020. 

»Razlog je naglo večanje števila covid-19 pozitivnih pacientov, predvsem tistih, ki potrebujejo intenzivno terapijo,« so sporočili.

FAZA 5 zajema naslednje ukrepe:

- delujejo le dežurne službe (urgentne operacije in urgentni ambulantni pregledi),
- ustavi se delovanje vseh ambulant (razen urgentnih),
- ustavi se ves operativni program, razen nujnih operacij (vključno s karcinomskimi operacijami),
- ustavi se vsa diagnostika (razen tiste, ki se opravlja v dežurni službi),
- ambulantno delo se izvaja v obliki telefonskih konzultacij.

V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor naprošajo, da navedena navodila in protokole na kontrolnih točkah dosledno upoštevate.

O razmerah v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor je spregovoril direktor Vojko Flis, ki je obrazložil aktivna območja znotraj bolnišnice in navedel ukrepe, ki so jih sprejeli v izogib širjenja virusa.

»V rdečem območju ležijo okuženi s covid-19, v belem zaradi drugih bolezni, sivo območje pa je vstopno območje, kamor pridejo bolniki z vsemi nujnimi stanji, morda tudi s covid-19,« je dejal Flis in ob tem pojasnil, da v sivem območju testirajo vse bolnike, za katere sumijo, da bi lahko bili okuženi z novim koronavirusom. 

»Ta bolnik, ki je prišel včeraj, je bil ob vstopu v bolnišnico testiran, ob testu je bil negativen in je zaradi osnovne bolezni odšel v tako imenovano belo območje. Dan kasneje smo ga ponovno testirali, bi je pozitiven in to imenujemo vdor v belo območje,« je še pojasnil direktor Univerzitetnega kliničnega centra Maribor.

Kakšni so ukrepi Univerzitetnega kliničnega centra Maribor po vdoru okuženega bolnika v belo območje? »Tistih 20 zaposlenih v bolnišnici smo poslali v osamo, prostore smo razkužili in lahko delamo normalno naprej, saj smo se že pred štirimi tedni pripravljali na takšen scenarij in imamo doma dovolj ekip, spočitih ljudi, ki lahko v primeru, ki se je zgodil. Takšnih primerov pa bo še kar nekaj, predvsem zaradi narave samega virusa in zaradi narave testiranja.«

Tovrstnim primerom se tudi v bodoče ne bo mogoče izogniti: »Mimo obrambne linije se bo lahko izmuznil nekdo, ki bo sprva negativen, kasneje pa se bo izkazalo, da je pozitiven. Na to smo pripravljeni.«

Število hospitaliziranih zaradi koronavirusa v UKC Maribor narašča

V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor je bilo včeraj zaradi koronavirusa hospitaliziranih 19 pacientov, danes že 28. Od tega je šest pacientov intubiranih na respirator in v intenzivni enoti.

Trenutno je 93 zaposlenih v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor preventivno v domači izolaciji (zaradi nedavnih tesnih socialnih stikov) – gre za vse zaposlene, ne zgolj za zdravstveno osebje.

Nadaljnjega širjenja okužbe znotraj zaposlenih niso zaznali.

»V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor trenutno nimamo okuženih in hospitaliziranih zdravnikov s covid-19,« so zatrdili sinoči. 

»Iz dneva v dan se obremenjenost na covid območjih in točkah povečuje. Ker so pa nenujni programi začasno ustavljeni, lahko kader iz teh specialnosti prerazporejamo na druga delovišča, glede na situacijo,« dodajajo in zagotavljajo, da imajo trenutno dovolj kadra, a težava lahko nastane ob morebitnem nenadnem zvišanju obolelih s covid-19.

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Aja? (nepreverjen)

Zakaj pa lahko zapor da ljudi prej v karanteno za 2 tedna preden jih spustijo med neokuženo populacijo, UKC pa kar še isti dan, čeprav se ve, da lahko rata pozitiven šele čez par dnevov? Ima zapor bolj striktne medicinske standarde kot zdravstvena ustanova?

Haja (nepreverjen)

Vdor? Kakšen vdor neki? Kaj je pacient vdrl v bolnico? Ne, sami so ga odpeljali na oddelek. Pacient ni nič kriv! Vsak od nas je lahko danes negativen, jutri pa že pozitiven. In tako bi se v bolnici mogli obnašati. Kot, da so oni okuženi in tudi enako pacienti. Vsaki dan bo več tega.

Natalijan (nepreverjen)

Vsakega, ki komentira karkoli negativnega ali na kogarkoli vali krivdo, JE LAHKO SRAM.

In reply to by Haja (nepreverjen)

levi komunist (nepreverjen)

vcat idi

In reply to by Natalijan (nepreverjen)

Natalijan (nepreverjen)

Saj sem šel pa mi je že potjo ušlo
sem se usral inpovcal
se smejim ker sem kolegom zajebal dan

In reply to by levi komunist (nepreverjen)

dfgd (nepreverjen)

Tu pa se kaže nepismenost ljudi... Če bi prebral, bi vedel, kaj pomeni "vdor"...

In reply to by Haja (nepreverjen)

rdeča zvezda (nepreverjen)

pa kaj
saj je vendar zavarovanec
in kot tak ima pravico do zdravstvenega varstva

šlampasti (nepreverjen)

Haja maš prav verjetno si je z pajsarom odprl bolnico-drugače pa v razmislek-
8538 zdravnikov, cca 24000 medicinskih sester v 14 bolnišnicah sistem pa pred sesutjem to pa ni več normalno. Aja 200 proc. pri naslednji plači.

Starejše novice