Ekipa podjetja ADORA MED se je med petimi finalisti inovativnih »healt tech« podjetji uvrstila na odlično drugo mesto na tekmovanju Zimmer Biomet Connected Health Innovation Award 2016.

Tekmovanje, ki je potekalo v Švici, natančneje v Winterthuru, je gostilo le najboljša start up podjetja s področja zdravja in medicine. Mariborčani, ki trenutno razvijajo interaktivni pregledovalnik medicinskih slik imenovan ADORA Asistant™, ciljajo na to, da bodo s tem kirurgom pomagali pri prihranitvi dragocenega časa med operacijo.

Z drugim mestom so si mladi podjetniki zagotovili, da bo njihov sistem pilotno postavljen v treh partnerskih bolnišnicah podjetja Zimmer Biomet, in sicer v Švici, Italiji in na Finskem.

"Izbor in nagrada podjetja Zimmer Biomet je prišla ravno v pravem trenutku, ko smo v oktobru, po pridobitvi ustreznega EU certifikata, začeli aktivno nastopati na evropskih trgih. Bolnišnice so do novih tehnologij manj znanih proizvajalcev običajno zadržane, zato je pri tem podpora svetovno znanega podjetja ključnega pomena. Temu ustrezno smo že prilagodili tržni nastop v državah EU. Podpora podjetja Zimmer Biomet z glavnim sedežem v ZDA pa nam bo zelo koristila tudi pri certifikaciji FDA in nastopu na ameriškem trgu, ki ga načrtujemo v kratkem," je za Mariborinfo povedal Damjan Rotar iz ADORE. 

Organizator tekmovanja uspešno švicarsko podjetje

Letošnje tekmovanje Connected Health Innovation Award 2016 je bilo prvo, organiziralo pa ga je uspešno podjetje Zimmer Biomet, začetki katerega segajo vse v leto 1927. Podjetje danes posluje v več kot 25 državah, izdelke pa trži v več kot 100 državah. Na tekmovanje je prispelo več kot 30 prijav iz 14 evropskih držav, tekmovanje pa je imelo šest kategorij. Poleg mariborske ADORE MED se je tekmovanja udeležilo še ljubljansko podjetje Kinestica.

Ekipa pred časom zaključila postopek certifikacije

Podjetje Adora je bilo ustanovljeno leta 2014, potem ko so dosegli velik uspeh na svetovnem tekmovanju imenovanem Imagine Cup. Ekipa študentov iz Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko je svojo študentsko zgodbo pripeljala vse do lastnega podjetja. To jim je uspelo tudi s pomočjo investicije SK75 Slovenskega podjetniškega sklada. Adora je že od vsega začetka ena aktivnejših in prepoznavnejših ekip Tovarne podjemov, podjetniškega ikubatorja Univerze v Mariboru in mariborske mlade podjetniške skupnosti. V letu 2015 so zaključili še eno uspešno financiranje v višini 200.000 evrov, kjer je sodeloval tudi bolgarski investicijski sklad Eleven.

Podjetje že sedaj prisotno tudi izven Evrope

Podjetje Adora je s svojim interaktivnim sistemov poleg Slovenije trenutno prisotna še na Portugalskem, Irskem in v Kuvajtu, z uspehom pa sledijo še namestitve na Finskem, v Avstriji, Italiji in Švici ter Savdski Arabiji, Bahrainu in Omanu.

FOTO: Adora

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice