Izdelovali so maketo idrijskega čebelnjaka in čebelnjaka v Lovrencu na Pohorju. Na natečaju so osvojili prvo mesto, čaka jih denarna nagrada.

Čebelarska zveza Slovenija in podjetje Belinka sta razpisala natečaj za izdelavo maket slovenskih čebelnjakov, na Srednji lesarski in gozdarski šoli Maribor pa so se odločili sodelovati.

Pri projektu sta sodelovala mentorja Mirjana Kumer in Marjan Kumer ter dijaka Luka Mertük in Andreas Krajnc.

»Kot šola smo v preteklosti že sodelovali na podobnem natečaju. Znotraj maketarskega in čebelarskega krožka smo se odločili, da se prijavimo. Izdelati maketo v merilu 1:20 je izziv,« pravijo na šoli za Mariborinfo.

Pred začetkom izdelave so si oba čebelnjaka ogledali, izmerili, fotografirali, pregledali materiale: »Najprej smo se morali dogovoriti z gospodarji obeh čebelnjakov za ogled. Ogledali smo si detajle in se v maketi poskušali čim bolj približati realnemu čebelnjaku.«

Uporabljali so zgolj les

Navodila natečaja so zahtevala uporabo lesa oziroma enakih materialov, kot jih vsebujejo obstoječi čebelnjaki. 

»Pri idrijskem čebelnjaku smo material morali prilagoditi. Namesto pločevine smo uporabili fonir in karton. Pločevina bi bila pretežka in zahtevna za obdelavo,« pojasni mentorica Mirjana Kumer. 

Skupno za izdelavo porabili skoraj 600 ur

Za izdelavo mateke idrijskega čebelnjaka so porabili približno 400 ur, za izdelavo čebelnjaka na Lovrencu pa med 150 in 200 ur. 

»Idrijski je bil večji in bolj zahteven, več je bilo podrobnosti. Zato smo zanj porabili več časa,« doda Kumrova. 

Detajli največji izziv

Ker so želeli maketi, kolikor je le možno, približati dejanskemu objektu, so veliko pozornosti posvečali podrobnostim in barvam.

»Veliko časa so nam vzeli detajli na balkonu idrijskega čebelnjaka. Lotili smo se tudi konstrukcijskih vezi, ki jih je v takšnem merilu izziv narediti. Veliko ur smo porabili za streho idrijskega čebelnjaka, saj smo morali upoštevati naklone in kote. Tako smo dobili vizualno enako podobo, kot je v realnosti,« pravijo.

Maketi prihajata v večji obliki

Na Srednji lesarski in gozdarski šoli Maribor se bodo lotili tudi izdelave povečane makete, ki bo v merilu 1:10. Maketi bosta enkrat večji, posledično se bodo lahko podrobneje posvetili detajlom.

»Elementi bodo večji, izdelava bo zagotovo lažja. Predvidevam, da bomo za izdelavo porabili manj časa,« razmišlja Mirjana Kumer.

»Mentorja sva na dijaka zelo ponosna. Bila sta vztrajna, v projekt sta vložila veliko časa in truda. Tudi kot šola smo lahko ponosni na dijake, ki želijo ob rednem učnem programu delati dodatne projekte,« zaključi mentorica. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice