Učitelji in učiteljice Prve gimnazije Maribor so pripravili peticijo, s katero izražajo nasprotovanje temu, da bi tudi v prihodnjem šolskem letu pouk potekal na daljavo.

Predlogi modelov za pouk v srednjih šolah v prihodnjem šolskem letu napovedujejo za srednješolce delno ali v celoti pouk na daljavo. Srednje šole so bile o modelih obveščene iz medijev, saj  v oblikovanje možnih načinov izvajanja vzgoje in izobraževanja v prihodnjem šolskem letu niso bile vključene.

Pouk na daljavo ne sme postati dolgoročna rešitev

»V za vse nepričakovani situaciji epidemije in zaprtja javnega življenja je bila ta oblika pouka ustrezna rešitev za tedanje stanje. Pouk na daljavo pa ne sme postati dolgoročna rešitev,« so zapisali v peticiji. 

Z mnenjem, da je treba »v epidemiološki situaciji, ki bi v naslednjem šolskem letu omogočila odprtost javnega življenja in pouk v osnovnih šolah, nujno poiskati rešitve za izvedbo celotnega pouka v šolah tudi za vse srednješolce,« se strinja tudi Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije.

Menijo, da je pouk na daljavo za srednješolce povsem nesprejemljiva rešitev

51 učiteljev Prve gimnazije Maribor je razloge, zakaj nasprotujejo pouku od doma, strnilo v pet točk:

  • Šola predstavlja za številne srednješolce varno okolje in zaščito pred neugodnimi socialnimi razmerami v družini.
  • Šola v vsakodnevnem »živem« stiku z mladimi omogoča hitrejše zaznavanje njihovih duševnih in socialnih stisk. Številni srednješolci so v času šolanja na daljavo doživljali duševno stisko.
  • Šola mladim nudi možnost socializacije, ki je v stiku z vrstniki in učitelji popolnoma drugačna kot v stiku s tehnologijo.
  • Šola omogoča enake možnosti izobraževanja tudi tistim dijakom, ki doma nimajo ustreznih socialnih pogojev.
  • Izobraževanje na daljavo ne omogoča doseganja vseh taksonomskih ravni znanja in ciljev predvidenih z učnimi načrti in z maturitetnimi katalogi znanja.

Kot so še zapisali, pričakujejo, da pristojni najdejo rešitve za izvajanje pouka v šolah za vse dijake. V primeru, da bo nujno zagotavljanje socialne distance, predlagajo, da se organizira dodatni prevoz za dijake vozače, zapolnijo naj se prazni dijaški domovi, naj se zagotovi dodaten kader in dodatni prostori za izvedbo pouka v šolah.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Default (nepreverjen)

Drkace nazaj v solske klopi ne pa da cele dneve postopajo po dvoriscih

Ć (nepreverjen)

A se bojijo za službe? Razen za praktični pouk, ki ga v gimnazijah ni, je šolanje od doma čisto super rešitev. Dovolj je en učitelj za celo državo. Vse storitve je treba digitalizirat, uzakonit delo od doma. Socalizacija bo potekala enako kot zdaj, popoldan v bifejih. Dobrodošli v digitalni dobi dinozavri.

Ihaha (nepreverjen)

Leni ucitelji imajo manj dela ko delajo v soli, kot zdaj na daljavo. Ucitelj = lenuh...

Starejše novice