Razlike v računih gospodinjstev med posameznimi regijami so bile lani občutne in celo malenkost večje kot predlani. Podravje je znova bilo na repu, takoj za Pomurjem.

Statistični urad Republike Slovenije je objavil podatke iz računov gospodinjstev po regijah v letu 2018. Najprej dobra novica: razpoložljivi dohodek gospodinjstev se je lani v vseh slovenskih statističnih regijah dvignil za povprečno 5,8 odstotka v primerjavi z letom 2017. In slaba novica? Ta znesek je v Podravski statistični regiji še vedno nižji od slovenskega povprečja.

Povprečno slovensko gospodinjstvo s slabimi dvanajstimi tisočaki

Razpoložljivi dohodek predstavlja sredstva, ki gospodinjstvom ostanejo po poplačilu vseh obveznosti. Gre torej za dohodek, ki ga bodisi namenimo za nakupe bodisi ga privarčujemo in ki je temeljni pokazatelj naše materialne blaginje.

Razpoložljivi dohodek gospodinjstev v Sloveniji, preračunan na prebivalca, je lani v povprečju znašal 11.872 evrov. 

Najvišji razpoložljivi dohodek je imela koroška regija; znašal je 12.970 evrov, sledili sta ji jugovzhodna Slovenija z 12.343 evri in osrednjeslovenska regija z 12.199 evri. Najnižjega so medtem znova zabeležili v pomurski statistični regiji – 10.884 evrov.

V podravski statistični regiji je razpoložljivi dohodek lani znašal 11.306 evrov.

Najvišji dohodek od slovenskega povprečja torej odstopa za 9,2 odstotka, najnižji pa za 8,3 odstotka. 

Najizraziteje, za vsaj 7 odstotkov, se je zvišal v posavski in zasavski regiji ter v jugozahodni Sloveniji, najmanj pa v pomurski regiji, kjer je rast bila 4,3-odstotna.

V podravski statistični regiji se je razpoložljivi dohodek gospodinjstev lani v primerjavi z letom poprej zvišal za 4,9 odstotka.

Razlike med regijami lani nekoliko večje kot v 2017

Razpoložljivi dohodek gospodinjstev na prebivalca v statističnih regijah Slovenije je od razpoložljivega dohodka na prebivalca v celotni državi lani odstopal v povprečju za 3,3 odstotka. To je 0,1-odstotno povečanje v primerjavi z letom 2017. 

Na višino razpoložljivega dohodka gospodinjstev sicer najbolj vpliva višina sredstev za zaposlene, ki jih prejmejo gospodinjstva. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice