Leto 2016 velja za leto razcveta kraft pivovarn. In ravno to je tudi leto, ko je Miha Rojko, sicer lastnik znanega lokala na zavidljivi lokaciji vurberškega gradu – Huda Liza, zvaril svoj prvi vrček piva.

Leto 2016 velja za leto razcveta kraft pivovarn. In ravno to je tudi leto, ko je Miha Rojko, sicer lastnik znanega lokala na zavidljivi lokaciji vurberškega gradu – Huda Liza, zvaril svoj prvi vrček piva. 

Začetki domačega varjenja segajo v domačo garažo, zgodba se je pa uradno začela leta 2017. Takrat je sicer lokal Huda Liza že obstajal, saj so letos slavili šest let obstoja. Ideja za varjenje se je porodila iz čiste ljubezni do piva, pravi Miha Rojko. 

Ker že imel svoj bar, se je odločil, da bi gostom postregel tudi s svojim kraft pivom. Ideja se je rodila iz praktičnosti in pa čiste ljubezni do varjenja in pitja te pijače. 

Na vprašanje, zakaj se je začel ukvarjati ravno s pivovarstvom, Miha preprosto odgovorja: »Ker imam rad pivo. Iz zadovoljstva.«

View this post on Instagram

#lvp#vs#lobik#abuh#proti#krapu

A post shared by LizinaVarilnicaPiva (@lizinavarilnicapiva) on

Miha je kmalu ugotovil, da je garaža premajhna, sodov pa premalo. Tako se je preselil v Ruše, kjer se je povezal s pivovarji Lobik. Zdaj oboji skupaj in vsak zase ustvarjajo nove zvarke.

Ti pa ne nastanejo tako preprosto. Najprej gre novo pivo skozi proces iskanja idej novih okusov. Trenutno delajo na svežem, citrusnem pivu, ki bo odlično za poletje. Citruse tako sami lupijo, nato varijo in testirajo okuse. Ko so z okusom popolnoma zadovoljni, se začne proces pakiranja v pločevinke. 

Naenkrat se lahko polnijo le po štiri pločevinke, ki pa nato nadaljujejo svojo pot do ročnega lepljenja nalepk. Vsaka nalepka je na pločevinko zalepljena ročno in ob opazovanju tega procesa začnemo zares ceniti proces od lupljenja in priprave sestavin, pa vse do lepljenja nalepk in pakiranja v škatle. 

Miha Rojko priznava, da je potreboval tudi nekaj pomoči, da je prišel do svojega prvega in še vedno najbolje prodajanega piva Abuha.

»Veliko so pomagali drugi pivovarji, ki so že utrdili pot slovenskim kraft pivovarnam. Na začetku smo testirali, veliko vlili stran, veliko je pa bilo tudi dobrega. Pomagali smo si med seboj,« pripoveduje.

Poseben čar Abuhu pa da tudi dejstvo, da je vsak zvarjen sod nekoliko drugačen. Stalnica je ječmen, saj gre za ječmenovo pivo, ostalo se pa spreminja in prilagaja. 

Pri ustanavljanju pivovarne pa posebnih birokratskih težav ni več bilo. Ob tem Miha poudarja, da je »Bevog utrdil pot. Oni so morali oditi v Avstrijo, da je se v Sloveniji nekaj spremenilo.« Zgodbo o Bevogu zagotovo pozna vsak pivoljub. Januarja 2013 se je odprla Bevog pivovarna, a zaradi zapletov v Avstriji, ne pa v Sloveniji.

K nemoči malih pivovarjev so pripomogle tudi slovenske trošarine. Korak naprej še na tem področju se je zgodil s pivovarno iz Nove Gorice - Reservoir Dogs. Po besedah Mihe so bili prav oni pobudniki za nižanje trošarin v Sloveniji. 

Od leta 2016, ko se je zgodil razcvet kraft pivovarn, se jih je v Sloveniji pojavilo na desetine. Tako lahko vedno znova poskusimo kaj novega izpod rok naših pivovarjev, ne glede na to v katerem delu Slovenije se nahajamo. 

View this post on Instagram

#lvp#vs#lobik#abuh#proti#krapu

A post shared by LizinaVarilnicaPiva (@lizinavarilnicapiva) on

Kaj sploh je kraft pivovarna? 

Za nekatere gre za mikropivovarno, drugi pravijo, da je to le vsakršna pivovarna, ki ni velika, komercialna. Načelo kraft proizvodnje piva v Lizini varilnici in v Lobiku pa je, da uporabljajo le visoko kvalitetne sestavine in vlagajo v nenehen razvoj ter testiranja novih okusov. 

Že čez nekaj tednov boste lahko poskusili novo svežo ipo, poimenovano po najbolj znani prodajalki mandarin – Kristini Mandarini.

Ines Zupanič Tomažič

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Katja7 (nepreverjen)

Zalostno,Stajercivsmo,pa ocitno nekateri ne morejo brez balkanskega pridiha.Pa toliko unikatnih,lepih besed ima nasa zakladnica stajerskega narecja,ime pa da po neki nepomembni balkanski prostitutki.

Starejše novice