Foto: osebni arhiv Matej Pal
Kmetija Pal ima dolgoletno tradicijo, ki jo predajajo iz generacije v generacijo. Leta 2008 so se na kmetiji začeli ukvarjati z zbiranjem starodobnikov, o zajetni zbirki pa smo govorili z Matejem Palom.

Z restavriranjem in popravljanjem traktorjev se je ukvarjal oče že mnogo prej, a leta 2008 so na Kmetiji Pal začeli z zbiranjem starodobnikov. Takrat so prvič izrecno v ta namen kupili prvi traktor.

»Vse skupaj imamo na kmetiji 30 traktorjev, tri od teh so moderni traktorji, s katerimi pretežno opravljamo dela na polju. Ostali pa so starejšega letnika in se nekako vsi smatrajo kot starodobniki, čeprav z marsikaterim še vedno gremo na njivo opravljati lažja dela. Imamo največ traktorjev znamke Steyr, kar enajst. Imamo pa tudi znamke Deutz, Lindner, Fendt, IMT, Massey-Ferguson, IHC in pa ameriškega Forda z bencinskim motorjem,« o zbirki starodobnikov pripoveduje Matej Pal.

Bogate zgodbe in spomini

Zanimalo nas je, ali ima kateri izmed starodobnikov prav posebno zgodbo. Pri tem nam je Matej Pal odgovoril, da ima vsak izmed traktorjev poseben pomen, vendar ne more pozabiti spomina in zgodbe prvega traktorja na kmetiji.

Foto: osebni arhiv Matej Pal

»Zame ima vsak svojo posebno zgodbo, vsekakor pa je zelo pomembna in posebna našega prvega traktorja na kmetiji, ki ga je dedek v 70-tih letih zamenjal za drugega in ravno tega našega prvega je oče potem po 33-ih letih kupil nazaj, saj je vedel, kje se nahaja,« je opisal posebno izkušnjo nakupa prvega traktorja.

Posebna vrednost

V kolekciji je osem različnih znamk traktorjev, zato nas je zanimalo, kateri ima največjo vrednost. Po redkosti in zanimivosti traktorjev na Kmetiji Pal izpostavljajo Lanz-Bulldoga. Med vsemi v svoji kolekciji pa se je Matej Pal osredotočil na zgolj tri.

»Prvi je ameriški Ford 9NAN, saj ima bencinski motor, ki jih je v Sloveniji zagotovo malo. Kot drugega bi izpostavil Lindnerja JW20A, saj gre za enega izmed prvih traktorjev s štirikolesnim pogonom. Kot tretjega bi pa izpostavil Fendt GT225, saj je zelo poseben traktor, pri katerem lahko priključke namestimo med sprednjo in zadnjo osjo traktorja in imamo tako boljši pregled med opravljanjem dela,« nam pojasni.

Foto: osebni arhiv Matej Pal

Zbirka starodobnikov je vedno večja

Kmetija Pal ima pri vzgajanju ljubezni do starodobnikov veliko vlogo. Začelo se je samo z enim, zbirka pa sedaj rase hitreje, kot jih lahko popravljajo. Približno polovica traktorjev je že popolnoma obnovljenih.

»S samimi traktorji sem se srečal v zelo zgodnji mladosti, saj je oče avtomehanik in je velikokrat popravljal traktorje, jaz pa sem ga kot otrok najprej le opazoval, kasneje pa tudi začel pomagati. Ljubezen do starodobnikov je rasla z mano in nekega dne sem očetu podal idejo, da bi lahko tudi midva imela en star traktor, s katerim ne bi delali, ampak bi ga imeli le za srečanja in razstavo doma,« je pojasnil, kako se je vse skupaj pravzaprav začelo.

Dolga potovanja

S starodobniki so že večkrat potovali po Sloveniji in tujini, vendar so trenutno zaradi epidemiološke slike nekoliko omejeni.

Foto: osebni arhiv Matej Pal

»Ja, naša najdaljša pot je bila v tovarno Steyr v St. Valentinu v Avstriji, ko smo v štirih dneh potovanja opravili dobrih 760 kilometrov. Smo pa se odpravili tudi na našo obalo v Piran in Portorož, pa tudi na Dolenjsko, lani nas pa je pot zaradi korone vodila po Prekmurju,« je še opisal potovanja s starodobniki.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
prerok (nepreverjen)

Mogoče veste kje v Evropi se nahaja kmetija Pal in če je možen ogled?

Starejše novice