V soboški enoti Doma starejših Rakičan so doslej potrdili le eno okužbo s koronavirusom. Pa naprej? Odločilen bo ta teden.

Včeraj so iz Doma starejših Rakičan sporočili, da so bolezen covid-19 potrdili pri eni od stanovalk doma, ki biva v enoti Center za starejše Murska Sobota.

Takoj zatem so zadeve predali Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje, uskladili vse potrebne ukrepe in izvedli testiranja stanovalcev tretjega nadstropja naše enote v Murski Soboti, vseh zaposlenih v tej enoti in tistih zaposlenih, ki so občasno prihajali v stik z enoto - to so zaposleni v kuhinji in vzdrževalci. Vsi testi so bili negativni.

Danes so prejeli še rezultate testiranj stanovalcev prvega in drugega nadstropja doma. Tudi ti testi so bili negativni.

Odločilen bo ta teden

Direktor Doma starejših Rakičan Zoran Hoblaj je priznal, da o izvoru okužbe trenutno težko sklepajo: »Saj smo že od samega začetka izvajali dokaj stroge ukrepe, se držali vseh navodil s strani pristojnih organov. Preventivne ukrepe smo začeli izvajati že konec februarja, torej razkuževanje rok, nošenje mask in ostale zaščitne opreme. 6. marca smo naš dom zaprli za obiske. 16. marca smo dom zaprli za izhode stanovalcev. 18. marca smo prepovedali tudi vnašanje kakršnih koli paketov ali stvari v dom.«

Poleg tega zaposlenim pri prihodu v službo na recepciji izmerijo temperaturo.

»Ni nam jasno, kako se je lahko ena stanovalka okužila, vsi ostali testi so negativni. Vedeti pa moramo, da bo zdaj odločilen ta teden in morda še naslednji, ko bomo morali spremljati kakršne koli sume na pojav okužbe,« je dejal Zoran Hoblaj.

Hrano strežejo v embalaži za enkratno uporabo

Zoran Hoblaj je povedal: »Tretje nadstropje, kjer se je okužba pojavila, je bilo takoj razglašeno za sivo cono. Včeraj pa smo na sestanku s predstavniki Mestne občine Murska Sobota, civilnega zaščite, Rdečega križa in z vsem pristojnimi koordinatorji in vodstvom soboške bolnišnice dogovorili nekaj dodatnih ukrepov. Tako imenovano sivo cono smo vzpostavili v celotni enoti doma. To pomeni, da bodo naši zaposleni delali po posebnih navodilih in pod polno zaščitno opremo

Stanovalcem hrano strežejo samo v njihovih sobah in z uporabo embalaže za enkratno uporabo, ki jo nato takoj odvržejo.

»Dodatno smo se dogovorili za bolj intenzivno čiščenje in razkuževanje prostorov. Iz sob stanovalcev bomo odstranili vse predmete - kakršne koli namizne okraske, slike na stenah, zavese, karkoli, kjer bi se virus lahko zadrževal,« je napovedal direktor Doma starejših Rakičan.

Pet zaposlenih, ki so bili v tesnejšem stiku z okuženo stanovalko, je napotenih v samoizolacijo.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
farmacevtka (nepreverjen)

boste videli
Titove slike pa ne bodo sneli s sten
Samo svete slike pa bodo letele v smeti
Jaz se bi za svoje pobožne slike boril do smrti

Starejše novice