V Mariboru trenutno vlada veliko povpraševanje po najemniških stanovanjih, ponudbe pa je malo. Tudi zato so cene vse višje.

Zaradi večjega povpraševanja od ponudbe na trgu so cene najemnin sledile zakonitostim ekonomije in poskočile v nebo. »V Mariboru je trenutno zelo veliko povpraševanje po najemih, ponudbe pa je zelo malo. Zaradi tega je cena najemov nekoliko narasla,« situacijo na mariborskem nepremičninskem trgu najemniških stanovanj komentira direktor INSA nepremičnine Branko Potočnik.

Če se sprehodimo med oglasi najemniških stanovanj v Mariboru te dni, je možno zaslediti precej drage oglase. 

Za garsonjero v Mariboru 400 evrov

Tudi garsonjere, sicer prenovljene, ki merijo še manj kot 30 kvadratnih metrov, se oddajajo po ceni 400 evrov na mesec. Za enosobna in dvosobna stanovanja je zato cena še višja. Če je bilo pred časom v Mariboru še mogoče dobiti dvosobno stanovanje za 300 evrov, so zdaj to le še utopične sanje.

Cene enosobnih stanovanj se gibljejo okoli 500 evrov in več. Če boste v štajerski prestolnici iskali trosobno stanovanje za najem, se boste morali sprijazniti s ceno kar 800 evrov na mesec.

»Ne moremo kar posplošiti, da je cena dvosobnega stanovanja recimo 500 evrov. Ker ni. Odvisno je, kakšno nepremičnino imamo in po njej se oblikuje cena. Če je stanovanje novo, obnovljeno in s kakovostno opremo, potem lahko upravičeno pričakujemo nekoliko dražjo ceno,« dodaja Potočnik.

Preambiciozni predvsem na spletnih oglasnikih

»Res pa je, da so na splošno cene najemov v Mariboru ta hip kar visoke. So pa še vedno bistveno nižje kot v Ljubljani,« ocenjuje nepremičninski agent, ki trdi, da se v Mariboru da dobiti tudi solidno opremljeno stanovanje dvoinpolsobno za 350 evrov.

»Nekateri najemodajalci so preambiciozni,« komentira Potočnik oglase na spletu, ki so zanimivo nekoliko dražji od tistih preko agencij. Zaradi velikega povpraševanja v povprečju nepremičnino oddajo v enem tednu oziroma še manj. »Odda se tudi v dveh dneh,« še pravi mariborski nepremičninski agent, ki dodaja, da prihajajoče novogradnje v štajerski prestolnici še ne vplivajo na najemniški trg.

Bliža še študentski vrhunec

V mesecu avgustu in septembru je vrhunec iskanja študentskih stanovanj. Zaradi majhne ponudbe pa razlike med običajnimi in tistimi stanovanji, ki so namenjene študentom tako rekoč ni, ugotavlja Potočnik.

»V Mariboru je težko iskati stanovanje izključno za študente. Karkoli se pojavi na trgu, se takoj odda. Zdaj je malo večje povpraševanje, ni pa ogromno. Vseeno je veliko postelj v študentskih domovih,« pojasnjuje. 

»Pogosto pa je, da nekateri kupijo stanovanje, če denimo gresta študirat dva otroka. V Mariboru je to še znosno, medtem ko si v Ljubljani tega skorajda nikakor ne morete privoščiti,« še dodaja nepremičninski agent.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Sendvić in šal (nepreverjen)

Odda se ja, takşnim ki ti bodo ostali dolžni za elektriko in še kaj.

Starejše novice