Foto: Jure Banfi
V Mariboru so 26. oktobra podpisali pogodbo o ureditvi prostorov pod tribunama sever in jug, ki so že vrsto let prazni, nekaj dni za tem so se pričela prva dela. Večji zalogaj je obnova stare, zahodne tribune, ki je delno tudi spomeniško zaščitena.

V najuspešnejšem nogometnem kolektivu v Sloveniji se obnove stadiona veselijo predvsem iz vidika, da bodo lahko brez improvizacije organizirali tekme najvišjega nivoja. Tribuni sever in jug sta bili zgrajeni pred desetimi leti, a je takrat zmanjkalo denarja, zato so prostori ostali prazni. Zdaj v njih urejanjo trgovine, prostore nogometne šole Nogometnega kluba Maribor, novinarsko središče in prostore za upravljanje stadiona.

»Čas je bil, da se po desetih letih borbe vendarle konča ta objekt. Mi smo največji koristniki in porabniki tega objekta, ki ga vsak mesec tudi konkretno plačujemo. Maribor bo tako končno pridobil eno zadevo, ki bo zaključena in da bo objekt namenjen tistemu, za kar bi moral biti,« je bil po podpisu pogodbe o izvedbi del zadovoljen Bojan Ban, direktor NK Maribor.

Še vedno v fazi pridobivanja gradbenega dovoljenja

Večji zalogaj je obnova stare, zahodne tribune, ki je delno tudi spomeniško zaščitena. Še vedno ni znano, kdaj se bo začela obnova stare tribune. Na Mestni občini Maribor namreč še čakajo na gradbeno dovoljenje za ta del. Po prvotnih napovedih naj bi se obnova zahodne tribune Ljudskega vrta začela konec leta 2018, a to se (še) ni zgodilo. 

Mestno občino Maribor smo znova povprašali, kdaj se bo zaključil javni razpis in kdaj bo izbran izvajalec del, kdaj je predviden podpis pogodbe z izvajalcem in začetek del in pa kdaj je predvideno, da bo stara tribuna v celoti prenovljena.

Dobili smo le skop odgovor, da Mestna občina Maribor še ni prejela gradbenega dovoljenja za prenovo zahodne tribune Ljudskega vrta. »Gradbeno dovoljenje bo izdano, ko bo plačan komunalni prispevek. Odločba o odmeri komunalnega prispevka je bila prejeta v četrtek, 6. decembra 2018 – plačilo se skladno s poslovanjem MOM lahko izvede najprej v roku 15 dni od prejema odločbe. Javni razpis za prenovo zahodne tribune še uradno ni zaključen,« so zapisali.

Kapaciteta Ljudskega vrta bo po prenovi manjša za 804 sedeže

Sedežev bo na prenovljeni zahodni tribuni nekoliko manj, kot jih je zdaj. Tako naj bi bilo navadnih sedežev 2540, VIP sedežev 550, v ložah pod streho tribune 175 sedežev in 90 novinarskih ter komentatorskih mest. Po prenovi bo skupna kapaciteta zahodne tribune 3265 sedežev, kar je 804 manj kot doslej ob upoštevanju zahtevanih varnostnih standardov in zaradi zagotavljanja neprimerno večjega udobja gledalcev.

Obnova zahodne tribune je sicer še nekoliko dražja, kot so sprva načrtovali. Izvedba celotne investicije znaša 6.923.766 evrov. Zaradi tega bodo v proračunu za leto 2019 morali zagotoviti dobrih 1,2 milijona evrov. V letošnjem občinskem proračunu je zagotovljenih 5.490.000 evrov, od katerih znaša dobrih 4,6 milijonov evrov kredit.

Ureditev pod tribunama sever in jug bi po načrtih morala zajemati gostinsko – trgovsko dejavnost na jugu in prostore za nogometne šole Nogometnega kluba Maribor, novinarsko središče ter prostore za upravljanje stadiona na severu. A kot se je izkazalo, je bilo naknadno iz investicije izvzetih kar 800.000 evrov, kar med drugim pomeni, da pod južno tribuno ne bo gostinskega objekta.

Po prvotno predvideni časovnici so pristojni otvoritev pričakovali septembra 2019, ko naj bi prenovljena tribuna pridobila uporabno dovoljenje. V kolikšni meri je časovnica zamaknjena zaradi manjkajočega gradbenega dovoljenja in kako bo to dejstvo vplivalo na ostale vidike izvedbe projekta, bo jasno že kmalu.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice