Okrepila se je bojazen za mariborski ponos, ki privablja številne turiste iz vsega sveta.

Stara trta - najstarejša vinska trta na svetu - več kot 400 let vlada Mariboru, a zdaj se mesto boji za njen obstoj. V Zavodu za turizem Maribor - Pohorje zato načrtujejo Staro trto jeseni zaradi pretečega vandalizma zaščititi z video nadzorom. Gre namreč za nenadomestljiv primerek, ki predstavlja celo eno osrednjih turističnih znamenitosti Maribora.

"Letno Staro Trto obišče tam nekje okoli 50.000 obiskovalcev. Recimo, da vsak turist, ki obišče Maribor, obišče Staro trto in Hišo Stare trte," zanimanje za Staro trto ilustrira Vesna Horvat iz Hiše Stare trte. 

Korak naprej od grafitov ...

Fotografiranje ob več kot 400 let trti je obvezno, mnogi turisti pa v želji po čim boljši fotografiji stopijo še korak dlje in preskočijo ograjo, ki jih ločuje od Stare trte. A bolj kot preveč radovedni turisti, turistične delavce skrbijo vandali, ki so že pografitirali Hišo Stare trte. 

Kako jo obvarovati?

Najstarejša trta na svetu je eden najpomembnejših naravnih spomenikov v Sloveniji, v letošnjem letu pa se je v njeni neposredni bližini zgodilo nekaj vandalskih napadov. Zato je po besedah zavoda za turizem njihova prioritetna naloga, da v sodelovanju in ob podpori stroke iz več področij najdejo skupno rešitev, kako Staro trto obvarovati in kako območje Hiše Stare trte oblikovati kot pomemben mestni park ali vrt posebnega pomena. 

Ograja da ali ne?

V mariborskem zavodu za turizem so se že pogovarjali s službami, ki se ukvarjajo z varovanjem premoženja in ljudi, vendar so stroški najema osebe, ki bi varovala trto, izjemno visoki, vzpostavitev kamer ali dodatne osvetljave pa je moteča zaradi zasebnosti stanovalcev v neposredni bližini. Porodila se je tudi ideja o zaščiti trte z ograjo, a se fizična ovira marsikomu ne zdi prava rešitev, čeprav jo nekateri meščani podpirajo:

"Tudi to bodo uničili, tudi na to se bodo spravili ... Ker to, jaz mislim, da to ni tak strošek, koliko je pa trta vredna. Trta je zgodovina Maribora, ne?" se retorično sprašuje mimoidoči, ki smo ga povprašali, kaj meni o ograji okoli Stare trte. 

V vsakem primeru načrtujejo tudi spodbujanje osveščenosti in zavedanja pomena najstarejše trte na svetu. Na tak način naj bi vsaj posredno vplivali na posameznike, ki želijo škoditi Stari trti.

Foto: Zavod za turizem Maribor - Pohorje

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice