Staršem male Kim predlagali operacijo v Ljubljani, a se zanjo niso odločili?

NovicaKomentarjiDeli na Facebooku Deli na Twitterju Deli na Google Plus Pošlji po elektronski pošti

Moje ime:

Moj email:

Prijateljevo ime:

Prijateljev email:

Besedilo:

Povezava bo samodejno pripeta v sporočilo

Staršem male Kim predlagali operacijo v Ljubljani, a se zanjo niso odločili?

Vodstvo UKC Maribor se je odzvalo na zgodbo o trimesečni dojenčici Kim Mikolič, ki se vleče že vse od oktobra.

Staršem male Kim predlagali operacijo v Ljubljani, a se zanjo niso odločili?
  • Staršem male Kim predlagali operacijo v Ljubljani, a se zanjo niso odločili? Staršem male Kim predlagali operacijo v Ljubljani, a se zanjo niso odločili?

Trimesečna dojenčiča Kim Mikolič naj v UKC Maribor po besedah staršev ne bi dobila primerne zdravstvene oskrbe. Kot smo že poročali in kot je razkril Svet, so deklici kmalu po rojstvu odkrili benigni tumor v predelu glave in odredili takojšnjo operacijo. Toda situacija se je zaostrila, po besedah staršev zaradi neprimernih zdravniških odločitev v mariborskih bolnišnici, do te mere, da so starši pomoč poiskali pri medijih.

Mariborski UKC po besedah staršev ni zmogel zagotoviti anesteziologov, ki bi dali narkozo tako majhnemu otroku, deklica je na nujno operacijo čakala dva dni in čeprav je bila ta uspešna, se je stanje po operaciji še poslabšalo. Dojenčiča naj bi krvavela v možgane, prav tako naj bi ji možgani otekali, zaradi novih zapletov pa so ji iz glave morali odstraniti drenažo.

Staršem so predlagali poseg v Ljubljani, a se zanj niso odločili?

Za dodatna pojasnila smo se obrnili na vodstvo UKC Maribor, kjer so izčrpno opisali svojo plat zgodbe. Kot pravijo, je bila v UKC MB deklica sprejeta 13. oktobra lani, naslednji dan pa je bila zaradi okvare aparature za magnetno resonanco prepeljana v UKC Ljubljana, kjer so ji z magnetno resonanco opravili diagnostiko. Tu pa se navedbe staršev in UKC Maribor začno razhajati. Vodstvo mariborske bolnišnice namreč trdi, da so na podlagi izvida v UKC Ljubljana predlagali operativno zdravljenje, vendar se starši za poseg v ljubljanski bolnišnici niso odločili, saj naj bi želeli, da se deklica zdravi v mariborski bolnišnici.

Tudi vodstvo UKC Maribor predlagalo operacijo v Ljubljani?

Vodstvo UKC Maribor še trdi, da so 17. oktobra lani anesteziologi iz UKC Maribor seznanili nevrokirurga z mnenjem, da predlagajo zdravljenje v ljubljanski bolnišnici. Takšno stališče pa naj bi na jutranjem sestanku 18. oktobra tudi potrdil strokovni kolegij Klinike za kirurgijo.

"S tem mnenjem so bili seznanjeni tudi starši, ki pa se za premestitev niso odločili. Ker v UKC Maribor anesteziologi s tovrstnimi, redkimi boleznimi nimajo izkušenj, smo iskali ustrezne rešitve v drugih primerljivih, strokovnih ustanovah. Takoj smo vzpostavili stik z anesteziologom iz Zagreba," še pojasnjujejo v UKC Maribor, toda stanje deklice se je 19. oktobra nepričakovano poslabšalo, zaradi česar je bila urgentno operirana v Mariboru.

UKC Maribor: Ni šlo za pomanjkanje anesteziologov

Kot pravijo v UKC Maribor, je bilo poslabšanje stanja nepričakovano in ga niso mogli predvideti: "Poseg nujen in je bil tudi strokovno ustrezno izpeljan s strani anesteziologov in kirurgov."

Vodstvo mariborske bolnišnice še trdi, da ni šlo za pomanjkanje anesteziologov, ampak so zdravniki podali mnenje, da imajo z obravnavo takšnih otrok malo izkušenj in zaradi tega predlagali zdravljenje v UKC Ljubljana: "Deklice nismo premestili, ker se starši s premestitvijo niso strinjali in so želeli, da jo operira naš nevrokirurg."

Sestanek s starši šele ta petek

Poseg z anesteziologom iz Zagreba pa naj bi bil predviden za petek, 21. oktobra 2016. "Glede očitkov po operaciji navajamo, da je šlo pri zadnjem posegu za odstranitev drenaže, kar ni operativni poseg, ki bi ga bilo potrebno opraviti v operacijski dvorani, prav tako ni potrebna anestezija," pa odgovarjajo še na očitke o neprimernem odstranjevanju drenaže in dodajajo, da bi jo lahko varno ostranili tudi v intenzivni terapiji, kjer je deklica hospitalizirana.

Strokovna direktorica se je po navedbah UKC Maribor včeraj sestala z vsemi zdravniki, ki so deklico zdravili: "Takoj po sestanku smo povabili starše na razgovor k obema direktorjema. Sestanek bo v petek, 13. januarja, kar je prvi možni termin, glede na to, da je strokovna direktorica odsotna v sredo, vršilec dolžnosti direktorja pa v četrtek."

 

Uredništvo
sreda, 11 Januar, 2017 - 15:04 Osveženo: 11. Januar 2017 - 15:12

Soustvarjaj

Komentarji

Dodaj komentar

CAPTCHA
Da bi preprečili nezaželjeno dodajanje vsebin, odgovorite na enostavno vprašanje.
Fill in the blank.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.