Zloglasna kletna učilnica četrtih razredov
Starši nekaterih otrok, ki obiskujejo Osnovno šolo Janka Padežnika v Mariboru, še vedno niso našli skupne besede z ravnateljico Sonjo Filipič, ki je četrti razred preselila v učilnico v kleti.

Na Osnovni šoli Janka Padežnika v Mariboru se strasti zaradi poteze ravnateljice Sonje Filipič, ki je enega izmed četrtih razredov preselila v kletno učilnico, ne pomirjajo. Trenutno triindvajset učencev enega izmed četrtih razredov preživlja šolske ure v učilnici v kleti, kjer pa so sicer tudi šolska kuhinja in dve manjši jedilnici.

Starše šestih otrok omenjenega četrtega razreda skrbi pomanjkanje naravne svetlobe. Kot opozarjajo, ima dolgotrajna umetna svetloba industrijskih fluorescentnih sijalk brez rasterja, po njihovem mnenju slab vpliv na vid otrok in njihovo psihično počutje. Zaradi lokacije v kleti pa jih skrbi tudi vlaga, saj naj bi v prostoru smrdelo po vlagi. 

Jeza med nekaterimi starši še večja, ker ravnateljica učilnice ne želi preseliti v na novo urejeno zbornico. »Če bi ji bilo mar za otroke, ne bi naredila velike zbornice in velike pisarne, otroke pa razporedila v klet. Izgovarja se, da zbornice ne more preseliti v klet,« trdijo starši. 

Ravnateljica je za Mariborinfo že prejšnji teden zagotovila, da je učilnica v kleti trajna rešitev. »Če pa kdo ne more tega sprejeti, in misli, da to škodi njegovemu otroku, lahko otroka izpiše in ga da na drugo šolo. V Mestni občini Maribor je namreč 20 osnovnih šol, ki so narazen na 500 metrov. Otrok se lahko naslednje leto seveda vrne nazaj,« je dejala ravnateljica.

Besede, naj učence izpišejo, če učilnice v kleti ne morejo sprejeti, je starše presenetila: »Nismo pričakovali, da bo rekla, da naj prepišemo otroke. Otrok prepisali zagotovo ne bomo. Trdno smo prepričani, da bomo dosegli rešitev, v kateri bodo otroci v primerni učilnici. Že iz psihološkega vidika to ni v redu za otroke, ker so vsi ostali razredi skupaj, le četrti razred je ‘izobčen’ v kleti.« 

Kot z blazinami in začasnimi odlagalnimi mizami v kletni učilnici

»Po eni strani se borimo, da bodo naši otroci in prihodnje generacije na boljšem, da ne bi trpelo njihovo zdravje. Ne bi jih radi izpisali iz šole, saj je tu njihovo normalno okolje, tukaj se počutijo domače in varno. Samo zato, ker ravnateljica ni vnaprej razmišljala o svojih projektih, naši otroci ne bodo trpeli. Mi si z ravnateljico želimo poiskati skupno rešitev. Kjerkoli bo bolje, le v kleti ne,« nadaljujejo starši, ki so jezni tudi, ker je ravnateljica otroke povprašala, kako se počutijo v kletni učilnici.

»Otroci rečejo: ‘Nam je fajn!’ Zadnjič so šli po hodniku in so po tem, ko so imeli pouk tujega jezika v kletni učilnici, rekli: ‘Zdaj pa nismo rekli tako, kot so nam straši naročili’,« trdi ravnateljica. Starši pa: »Vsi vemo, da avtoriteti, kot je ravnateljica, nihče ne bo povedal iskrenega mnenja. Žalosti nas, da trdi, da smo mi zmanipulirali otroke.«

Umivalnika v jedilnici v kleti, ki je od sporne učilnice oddaljena približno 20 metrov

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Dravski gusar (nepreverjen)

Lepo izgleda!

Jih zebe, je vlaga vprisotna, je slab zrak??? Nic od nastetega, nic jim ne manjka.

Mari-bor-čan (nepreverjen)

Prav ima ravnateljica. Če ti ni prav, greš drugam. Kam smo pa prišli, da se laiki vmešavajo v delo šole in pametujejo. Za učilnice so normativi in če učilnica ustreza, je zadeva zaključena. Vztrajajte gospa ravnateljica. Nezadovoljnežem pa samo to: brigajte se za svojo stroko in ne mislite, da se na vse spoznate.

Marjan56 (nepreverjen)

Ironično, da starše skrbi slab vpliv na vid otrok in njihovo psihično počutje, sami pa najverjetneje ob vsaki priložnosti otroku potisnejo tablico ali telefon, samo da je mir.

Sendvić in šal (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Lažje je prestaviti ravnateljico na drugo šolo, kot pa celotne četrte razrede. Razumem pa tudi ravnateljico, saj je seks v kabinetu res klavstrofobičen in si je mogla zagotoviti več prostora.

AndrejZ (nepreverjen)

Kaj pa se bodo naslednjic spomnili? Rdeci tepih. Pa za tem? In se za tem? Budale...

Starejše novice