Vegetarijanstvo in veganstvo sta vse bolj razširjeni obliki prehranjevanja. Kljub temu starši za svoje otroke v vrtcih takšne diete ne morejo zahtevati.

V osmih vrtcih v Mestni občini Maribor je meso na meniju dva- do štirikrat na teden, odvisno od vrtca. Meso je običajno ali celo izključno na voljo za kosilo.

»Vrtci imajo (vsaj) enkrat na teden brezmesni dan, ki pa je načeloma slabše sprejet, saj se ponudijo zelenjavne ali ribje jedi. V Vrtcu Tezno so odzivi na brezmesni dan, ko je na meniju zelenjavna enolončnica z domačim pecivom, pozitivni,« so povedali na Mestni občini Maribor.

Tudi ribe so v jedilnik vključene enkrat tedensko, in sicer kot ribji namaz, sestavina zajtrka, ali kot fileji morskega lista, lososa in tako dalje.

»Sveže ribe so večinoma slovenskega porekla, zamrznjene pa iz različnih držav,« so povedali na Mestni občini Maribor.

Mleko in mlečni izdelki so v prehrano predšolskih otrok vključeni vsak dan.

»Prednost imajo polnomastno mleko, ekološki in domači mlečni izdelki ter mlečni izdelki z manj dodanega sladkorja in aditivov. V Vrtcu Jožice Flander tudi sami izdelujejo sadne jogurte, torej s sadjem in malo dodanega sladkorja. V Vrtcu Ivana Glinška pa naročajo izključno nehomogenizirano mleko,« so povedali na Mestni občini Maribor.

Na mariborski občini so poudarili, da je v Smernicah zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah opredeljeno, da je za otrokov razvoj pomembno, da uživa živila iz vseh skupin živil. »Prilagojeno prehrano se pripravlja le za otroke, ki imajo predpisano dieto s strani pediatra ali alergologa. Sicer pa večina vrtcev sporoča, da nimajo otrok, za katere bi starši izrecno želeli, da ne jedo mesa ali mesnih izdelkov,« so povedali.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje za predšolske in šolske otroke ter mladostnike priporočajo pestro mešano prehrano, sestavljeno iz priporočenih kombinacij različnih vrst živil iz vseh skupin živil. Le to namreč, seveda ob ustreznem energijskem vnosu, zagotovi zadosten vnos vseh hranil, potrebnih za normalno rast in razvoj otrok.

»Priporočene kombinacije živil v obrokih dajejo prednost sadju in zelenjavi, kakovostnim ogljikohidratnim živilom (na primer polnovrednim žitom in žitnim izdelkom), kakovostnim beljakovinskim živilom (na primer mleku in mlečnim izdelkom z manj maščobami, ribam, pustim vrstam mesa ter stročnicam) ter kakovostnim maščobam (na primer olivnemu, repičnemu, sojinemu olju in drugim rastlinskim oljem),« so povedali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Veganski način prehranjevanja za otroke ni primeren

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so poudarili, da številni strokovni viri obravnavajo veganski način prehranjevanja, ki ne vključuje nobenih živil in izdelkov živalskega izvora (izključuje tudi mleko, ribe in jajca), kot neprimeren za otroke zaradi velikih možnosti malnutricije.

»Po doslej znanih literaturnih podatkih vegetarijanska prehrana brez mesa načeloma ni bolj zdrava od uravnotežene mešane prehrane. Priporoča se uživanje zmernih količin mesa, od tega rdeče meso nekajkrat mesečno, nekoliko pogosteje, to je nekajkrat tedensko, pa uživanje perutninskega mesa in rib. Zaradi teh razlogov je njegovo zmerno vključevanje, v skladu s priporočili o količinah in pogostosti v pestro mešano prehrano, vključeno tudi v priporočila Svetovne zdravstvene organizacije in v nacionalna prehranska priporočila. Po Smernicah zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah se priporoča uživanje mesa do petkrat na teden ter rib vsaj enkrat do dvakrat na teden,« so razložili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.
 

Za otroke v javnih šolah in vrtcih zagotavljajo pripravo pestre mešane prehrane v enem meniju. »Poleg tega zagotovijo tudi pripravo prilagojenih obrokov za otroke z zdravstvenimi težavami. Priprava dodatnega tedenskega menija izključno vegetarijanske prehrane lahko pomeni zahtevo za povečanje kadrovskega normativa v vrtčevskih in šolskih kuhinjah, o čemer odloča zakonodajalec,« so povedali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Za konec so poudarili, da je zdravstveno stanje prebivalstva v veliki meri odvisno od zdravega življenjskega sloga, ki pa ni odvisen le od posameznih komponent (v tem primeru izoliranega uživanje mesa in rib), ampak predstavlja celoto posameznih zdravih življenjskih navad.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
bejle zavec (nepreverjen)

ka je to vegetarijanec to je takak lezba to ne obstaja je samo v glavi

Mat999 (nepreverjen)

To so darovalci mesa mesojedim zivalim :)

In reply to by bejle zavec (nepreverjen)

Ne placujemo "… (nepreverjen)

prehranjevanje. Za manj mesa, vec rib (list, sardele, orade, brancin), vec zelenjave in sadja.

Ožbe Kolenc (nepreverjen)

Edino pravilno. Ko pa je otrok najstnik, pa se lahko sam odloči.
Prej pa tako kot vero, ne bi smel nihče vsiljevat nekega tujega fanatizma.

Bi pa raje videl, da v vrtcu ni toliko peciv praktično vsak dan ali pa recimo toliko kruha...

Jaja (nepreverjen)

Kaj pa za muslimansko se pa lahko odloči?

Starejše novice