Kateri Mariborčan še ni slišal za Pohorje, najstarejšo vinsko trto, Lent in Piramido? Kje so pa tisti manj znani kotički, ki jih obiščemo redkeje? In zakaj so tako posebni?

Le kdo ne pozna našega znamenitega Pohorja? To pogorje se z najvišjo točko 1543 metrov – Črni vrh – dviga nad mestom Maribor in se od tam razteza proti zahodu. Kaj pa so tisti kotički Maribora in okolice, ki so na prvi pogled očem skriti, se pa v njih vendarle skriva naravna lepota?

Trojiško jezero polno rib

Gre za umetno jezero, ki se nahaja v občini Sveta trojica v Slovenskih goricah. Do tja je potrebno le dvajset minut vožnje z avtom. Trojiško jezero je namenjeno pretežno ribolovu in gojenju rib. V jezeru je največ krapov, ščuk in somov.

Jezero pa ima tudi velik naravovarstveni pomen, saj severni del jezera obdajajo naravni sistemi ekoremadicij. To so sistemi naravnih procesov za obnovo in zaščito voda.

Pekrska gorca včasih konkurenčna Planici

Seveda ste za to gorco najbrž že slišali, ampak ste vedeli, da so na njej do osemdesetih let imeli nekje šestdeset metrov visoko skakalnico? Takrat je bila po velikosti skakalnica takoj za Planiško. Če vas je v preteklosti zamikalo smučarsko skakanje, je lahko bila vaša prva postojanka ravno grič v Pekrah.

Skakalnica je kasneje zaradi vedno milejših zim, manjšega števila obiskovalcev in prenosa velikih tekem v Planico počasi začela propadati in samevati. Razpadajočo skakalnico so dokončno odstranili leta 1993, a je nekaj njenih sledi vidnih še danes. Tako lahko še vedno vidimo doskočišče skakalnice.

Od kod je dobil ime Meljski hrib?

Meljski hrib je dobil ime po meliščih na južnem pobočju. Po drugi različici izvira ime iz starodavne tradicije mlinarstva, saj so bili vzdolž obrežja reke Drave nekoč postavljeni številni plavajoči vodni mlini. Kot zanimivost, na hribu so bile najdene celo sledi keltske postojanke iz prvega stoletja pr. n. št. Drugače se pa Meljski hrib pogovorno imenuje tudi mariborski klif.

Kot zbirališče ujed spada Meljski hrib med pomembna ornitološka območja. Tukaj bi naj gnezdilo kar 61 vrst ptic, med drugim tudi pisana in siva penica. Med njimi je trinajst vrst uvrščenih v rdeči seznam ogroženih ptic Slovenije, trideset vrst ptic pa se tukaj zadržuje zunaj gnezdilnega obdobja ali prezimuje.

Sirarna, ki deluje po nizozemskem receptu

V Orehovi vasi se nahaja sirarna Čuš. To družinsko podjetje proizvaja sire iz surovega mleka brez konzervansov in barvil.

Živilska tehnologinja Bernarda Čuš za Mariborinfo pravi, da mleko za proizvodnjo sira odkupujejo od treh kmetij: »Gre za visoko kakovost mleka. Večinoma se v mleku nasploh nahaja okoli 500 tisoč mikroorganizmov na mililiter mleka, tukaj pa gre za znatno nižje vsebnosti – 20 tisoč mikroorganizmov na mililiter mleka. To je zelo ugodna količina tako za kakovost sira kot za naše zdravje.«

Pod skrite kotičke po mnenju Turistično informacijskega centra Maribor spadajo še Bistriški vintgar, Krajinski park Rački ribniki – Požeg, Botanični vrt Univerze v Mariboru Pivola, Muzej Hidroelektrarne Fala

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice