Spreminjajoče se delovne razmere, tekmovalnost med sodelavci, strah pred izgubo službe, delovna preobremenjenost, nezadovoljstvo z delovnimi razmerami in plačami, nesposobnost vodij in še kaj. Tudi vi kaj od tega doživljate na delovnem mestu?

Zgoraj našteti so razlogi, ki so lahko znaki trpinčenja na delovnem mestu. Zato se v marsikaterem podjetju lahko slabšajo psihosocialne delovne razmere in večajo bolniške odsotnosti zaradi psihičnih preobremenitev. 

Kako torej prepoznati tako imenovani »mobing« in kaj vse velja za trpinčenje na delovnem mestu?

»Zakon o delovnih razmerjih definira trpinčenje kot vsako ponavljajoče se ali sistematično, graje vredno ali očitno negativno in žaljivo ravnanje ali vedenje, usmerjeno proti posameznim delavcem na delovnem mestu ali v zvezi z delom,« nam je povedal Miran Vrbanič iz pravne pisarne Pogodba24.  

Takšno ravnanje je torej prepovedano v skladu s 7. členom zakona, v katerem je sicer prepovedano tudi spolno in drugo nadlegovanje na delovnem mestu. Delodajalec ima na tem mestu kar nekaj obveznosti.

»Delodajalec je dolžan zagotavljati takšno delovno okolje, v katerem noben delavec ne bo izpostavljen nadlegovanju ali trpinčenju s strani delodajalca, predpostavljenih ali sodelavcev. V ta namen mora sprejeti tudi ustrezne ukrepe za zaščito delavcev, o katerih mora delavce pisno obvestiti.« 

Trpinčenje mora odpraviti v osmih dneh

V kolikor se »mobing« nadaljuje, lahko delavec poseže tudi po pravni pomoči, še pred tem pa lahko zahteva, da delodajalec trpinčenje prekine:

»Primarno ima delavec z zahtevo za varstvo pravic pravico pisno zahtevati, da delodajalec trpinčenje na delovnem mestu odpravi v osmih dneh, ne glede na to, kdo na delovnem mestu izvaja trpinčenje.«

Če delodajalec ne izpolni svoje obveznosti, se lahko delavec odloči za sodno varstvo pred delovnim sodiščem. Trpinčenje na delovnem mestu pa predstavlja tudi razlog za izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi s strani delavca. 

»Važno pa je tudi, da delavec, poleg tega da poskrbi za svoje pravice preko navedenih pravnih institutov, poskrbi tudi za svoje psihofizično zdravje,« je pojasnil.

Preberite še

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Marta Novak (nepreverjen)

Lepe besede a ko stojiš sam zaradi trpinčenja izgoriš in ti nihče ne stoji ob strani in telo odpoveduje na vseh ravnih ščitnica neha delovati in zdravnica čeprav je dobra nima dovolj znanja, da ti lahko pomaga, med drugem čeprav nisi nikdar imel alergije dobiš anfalaktičen šok, ker je odpornost tako odpadla zaradi trpinčenja nimaš moč kaj narediti. Ko ti tisti, ki v medsebojnem odnosu, rečejo, da pozabi vse to, posebej ko deluje v organu, ki bi moral ukrepati, je hudo ne veš na koga se bi obrnil. Tako sem ostala sama in izgleda, sem imela to srečo, da sem lahko vse to preživela - moja mantra vsa ta leta, tisto kar te ne uniči te pa bomo videli ali bodo možgani spet delovali, da bom ukrepala zoper tiranih, saj morajo biti posledice za vse to... mar ne - to ja ni maščevanje ampak pravica.

Robert-Berto (nepreverjen)

Pozdravljena Marta.
Doživel sem isto. Od neprespanih noči, nenadnega močnega utripa srca, brez nobene energije, volje...Ne privoščim nikomur. To je umiranje zdravja na obroke.

In reply to by Marta Novak (nepreverjen)

Starejše novice