Telo s soncem in sončnimi žarki vsrkava telesu potreben vitamin D, ki ga telo proizvede s pomočjo ultravijolične svetlobe. Dovolj je že, da smo soncu izpostavljeni trikrat tedensko po par minutk in počutje bo mnogo boljše ter deležni bomo več energije.

Dobro vemo, da sonce na človeški organizem blagodejno vpliva, saj je osnova življenja na Zemlji. Kot kuščarji na terasah iščemo kanček sončnih žarkov, da nam le ti »napolnijo« telo z več kot pozitivnim vitaminom D.

Vitamin D – imenovan tudi sončni vitamin

Je vitamin, ki se v telesu tvori s pomočjo sonca. Je izredno pomemben in na dolgi rok zaradi njegovega primanjkljaja telo izpostavimo resnejšim nevšečnostim. Da ga telesu primanjkuje, vsak posameznik zna občutiti že hitro v jeseni ali pozimi. Sončnim žarkom več nismo množično izpostavljeni in kot se radi pošalimo - prične se obdobje zimskega spanja. Telo je utrujeno, imamo manj volje in motivacija začne padati.

Vitamin D deluje kot hormon, za katerega ima vsaka naša celica v telesu receptor. Uravnava absorpcijo kalcija in fosforja v telesu, krepi imunski sistem, je pomemben za kosti in mišice ter po najnovejših raziskavah zmanjšuje celo tveganje za nastanek multiple skleroze, srčnih bolezni in razvoj virusnih bolezni.

Znaki pomanjkanja vitamina D: 

- nenehna utrujenost,
- depresija,
- bolečine v kosteh in križu,
- šibkejše kosti,
- bolečine v mišicah,
- težje celjenje ran.

Kako si pomagati? 

V kolikor smo deležni katerega od zgoraj naštetih znakov, lahko pomislimo, da je v določeni meri krivo pomanjkanje vitamina D. V kolikor je krivec le omenjen vitamin, ni nič lažjega, kot odprava simptomov z odhodom na svež zrak in izpostavitev sončnim žarkom, saj se vitamin D tvori z UV-žarki. Ti nas dosežejo tudi, če je oblačno. Vnesemo ga lahko tudi s prehrano, in sicer v kolikor uživamo ribe (losos, tuna, sardele), mlečne izdelke, sire, jajca, goveja jetra ali s pomočjo prehranskih dodatkov.

Kakšni so pozitivni učinki na telo? 

Telo s soncem in sončnimi žarki vsrkava telesu potreben vitamin D, ki ga telo proizvede s pomočjo ultravijolične svetlobe. Dovolj je že, da smo soncu izpostavljeni trikrat tedensko po par minutk in počutje bo mnogo boljše ter deležni bomo več energije. Velik pozitivni učinek pa daje ljudem, ki imajo težave z luskavico, v pomoč je pri zniževanju krvnega pritiska in veliko gonilo pri lažjem izločanju strupov iz telesa.

Pomembno je poudariti 

Zdravje je na prvem mestu. Sončenje in izpostavljanje soncu naj bo le v varnih obdobjih dneva, saj le v tem primeru ne bomo telesu namesto koristi delali škode. Sončenje je odsvetovano okrog 12. ure, ko smo soncu izpostavljeni, pa je potrebno poskrbeti za zaščitno kremo visokega faktorja. Na glavo nikar ne pozabite - uporaba pokrivala je več kot primerna zaščita pred neželenimi glavoboli in slabostmi.

V kolikor je telo sončnim žarkom izpostavljeno predolgo, lahko utrpimo resnejše opekline, ki ogrožajo zdravje. Žal so raziskave pokazale, da so ljudje, ki so deležni opeklin iz leta v leto, dovzetnejši za nastanek kožnega raka in ravno zato je potrebno še enkrat poudariti, da PAZLJIVOST pri nabiranju vitamina D nikakor ni odveč.

Mojca Peček Graj – wellness studio Zarja
dipl.org.tur, org.veln.stor., licencirana prehranska svetovalka, maserka in MISP inštruktorica

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice