Ste vedeli, da lahko kokoši zamenjajo spol? Pa ne samo kokoši, tudi fazani, pavi, race in golobi.

Čeprav se morda sliši nenavadno, je res. Kokoši lahko zamenjajo spol, torej kokoš se lahko spremeni v petelina. Vas zanima, kako? Berite naprej.

Kaj povzroči zamenjavo spola?

Pri odrasli kokoši sta funkcionalna samo en jajčnik in en jajcevod. Oba sta na levi strani živali. V času embrionalnega razvoja sta sicer prisotna tudi jajčnik in jajcevod na desni strani, ki pa kasneje zakrnita.

»Spontano zamenjavo spola iz kokoši v petelina najpogosteje povzroči bolezen, ki prizadene funkcionalen, torej levi jajčnik. Ta bolezen je ponavadi cista ali tumor na jajčniku, lahko tudi hipertrofija nadledvične žleze,« je pojasnil Dušan Terčič, docent na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani.

Pojavijo se spolni znaki značilni za petelina

Zaradi bolezenskih sprememb prihaja do usihanja levega jajčnika, kar sproži regeneracijo zakrnelega, desnega jajčnika, na mestu katerega se razvije struktura imenovana ovotestis.

To je dvospolna spolna žleza, ki vsebuje reproduktivno funkcionalna tkiva mod in jajčnikov. 

»Ovotestis izloča ženske in moške spolne hormone - estrogen in testosteron, zaradi česar se pri kokoši pojavijo sekundarni spolni znaki, ki so značilni za petelina,« dodaja Terčič.

Kokoši zraste greben, začne kikirikari in zaskakuje druge kokoši

Pri spontani zamenjavi spola se spremeni samo zunanjost živali, genetsko pa kokoš še vedno ostane kokoš. Največkrat je moč naleteti na spontano zamenjavo spola iz kokoši v petelina.

Obstajajo pa tudi zapisi o spremembi spola iz petelina v kokoš, čeprav so ti dogodki izjemno redki in neproučeni. 

Med rejno perutnino je spontana zamenjava spola najpogostejša pri kokoših, pojavlja pa se tudi pri fazanih, pavih, racah in golobih.

Z nazadovanjem levega jajčnika in nastankom ovotestisa drastično upade proizvodnja ženskega spolnega hormona, naraste pa proizvodnja moškega spolnega hormona. 

»Zato kokoš, pri kateri je prišlo do spontane zamenjave spola, dobi nekatere sekundarne spolne znake, ki so značilni za petelina: zraste ji večji greben in podbradki, perje se obarva podobno kot je obarvano perje pri petelinu, začne kikirikati kot petelin, na položaju zadnje strani stopalne kosti ji začne izraščati ostroga, podobno kot petelin zaskakuje kokoši v jati, njeno obnašanje je agresivnejše,« razloži Terčič. 

Kokoš, ki zamenja spol, navadno več ne nese jajc

Zaradi bolezenskih sprememb na funkcionalnem, levem jajčniku, seveda, kokoš, pri kateri je prišlo do spontane zamenjave spola, po navadi ne nese jajc. 

Če se okužbo jajčnika uspešno ozdravi, se bo »petelin« pri naslednjem skubenju ponovno transformiral v kokoš. V primeru, da je ozdravitev dosežena pred naslednjim skubenjem, bo »navidezni« petelin nesel jajca. 

»V splošnem je mogoče zapisati, da velika večina kokoši s spontano zamenjavo spola v petelina nikoli ne bo nesla jajc ali proizvajala vitalnega semena,« je jasen Terčič.

Gre za redek pojav

Podatka o tem, kako pogosti so ti pojavi v Sloveniji Terčič nima, vendar pa dodaja, da ge vsekakor za redek pojav.

»Po podatkih iz tuje literature se zamenjava spola zgodi pri približno eni kokoš izmed 10.000 kokoši,« doda Terčič še na koncu.

Spontana zamenjava spola se pogosteje pojavlja pri kokoših na koncu njihovega proizvodnega obdobja in pogosteje pri pritlikavih kokoših kot pri kokoših standardne velikosti.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Franc s Piramide

Človeška analogija so transeksualci, s to razliko, da ne kikirikajo in ne naskakujejo kokoši.

Zmago (nepreverjen)

Le za homoseksualne novinarje in kokosi je placa v medijih.

Starejše novice