Slika je simbolična.
Naša stopala opravljajo pomembno nalogo, in sicer nosijo naše telo ter skrbijo, da lahko vsak dan opravimo nekaj tisoč korakov.

Čeprav so lahko težave s stopali eden prvih znakov, da se z našim telesom nekaj dogaja, jim vseeno ne posvečamo dovolj pozornosti.

Preverili smo, katere so najpogostejše težave s stopali in kakšni so lahko vzroki.

Mrzla stopala

Vzrok za mrzla stopala je lahko slab pretok krvi, ki je lahko povezan s kajenjem, visokim krvnim tlakom, srčnimi boleznimi ali genetskimi dejavniki.

Poleg tega so vzroki za mrzla stopala še poškodba živcev zaradi nenadzorovane sladkorne bolezni in slabo delovanje ščitnice, ki uravnava temperaturo in presnovo in anemija.

Boleča stopala in sklepi

Nič nenavadnega ni, če nas po dolgem dnevu, ki smo ga preživeli na nogah bolijo noge. Vzrok za bolečino je lahko tudi neudobna oziroma neprimerna obutev.

Če bolečina ni posledica neprimerne obutve, gre lahko za stresni zlom oziroma majhno razpoko v kosti, ki jo povzroči preveč intenzivna vadba in športi, kot sta košarka in tek.

Tveganje za pojav bolečih stopal je večje tudi za ljudi, ki imajo osteoporozo, saj so njihove kosti oslabljene.

Do zmanjšanja optimalne gostote kosti in posledično pogostejših zlomov lahko pride tudi zaradi pomanjkanja vitamina D, težavami z absorpcijo kalcija ali anoreksije.

Bolečina v sklepih prstov na nogah pa je lahko znak degenerativne bolezni sklepov. Revmatoidni artritis se običajno začne v sklepih rok in nog in med gibanjem povzroča bolečino.

Zatečena stopala

Otekanje nog se običajno pojavi, če dolgo stojimo. Bolj pogosto kot pozimi, nam noge zatekajo poleti, z njim pa imajo težave tudi nekatere nosečnice.

Ponavadi je otekanje nog začasno in ga lahko odpravimo tako, da se uležemo, noge pa si podložimo.

Če zatekanja v kratkem času ne odpravimo, je to lahko pokazatelj, da imamo slabo cirkulacijo, težave z limfnim sistemom, bolezen ledvic, srčno popuščanje ali nam ščitnica ne deluje dovolj dobro.

Pekoč občutek v stopalih

S pekočim občutkom v stopalih se pogosto srečujejo diabetiki, ki imajo zaradi bolezni poškodovane periferne živce.

S to težavo se lahko soočijo tudi tisti, ki imajo premalo vitamina B, atletsko stopalo, slabo prekrvavitev v nogah, kronično ledvično bolezen ali hipotiroidizem, to je preslabo delovanje ščitnice.

Rane, ki se ne zacelijo

Če imamo na stopalih rane, ki se ne zacelijo ali se slabo celijo, je to lahko znak, da smo zboleli za sladkorno boleznijo. Slednja lahko poslabša občutek v stopalih, njihovo prekrvavitev in podaljša celjenje ran.

Takšne rane so nagnjene tudi k okužbam. Počasno celjenje ran pa je lahko tudi posledica slabe cirkulacije.

Temna lisa na stopalu

Temne lise bi si morali tudi na stopalih redno pregledovati, saj je to lahko znak kožnega raka.

Stopala običajno niso izpostavljena soncu, zato se tam redkeje pregledujemo, vendar pa se melanom lahko razvije tudi na takšnih mestih.

Lahko se pojavi tudi pod nohtom in je videti kot temna črta ali pa je podobna modrici. Lahko pa gre zgolj za običajno modrico, ki je posledica udarca.

Suha in srbeča koža stopal, ki se lušči

Suha, srbeča in luskasta koža je lahko posledica atletskega stopala, kar je pogosta glivična okužba. Ni nujno, da smo športniki, da bi jo dobili. Običajno se najprej pojavi med prsti, začne pa se kot suha koža, ki srbi, nato pa napreduje do vnetja in mehurjev. Ko mehurji počijo, se okužba razširi.

To pa se zgodi, ker se praskamo. Če nas koža na stopalih srbi, je zadebeljena in podobna mozoljem, gre morda za luskavico.

Blage primere lahko zdravimo sami s pogostim umivanjem in temeljitim sušenjem nog ter uporabo pudra za noge v čevljih in nogavicah.

Zadebeljeni in rumeni nohti

Nohti na nogah veliko povedo o našem splošnem zdravju. Rumene in zadebeljene nohte običajno povzroči glivična okužba, lahko pa je to tudi znak za težave s pljuči, luskavico, artritisom ali limfnim sistemom.

Deformacija nohtov

Naši nohti lahko spremenijo barvo ali obliko zaradi poškodb, ki so posledica obremenitve, največkrat pri športu, glivic ali vraščanja nohtov.

Če ima noht rahlo ugreznjene vdolbine v obliki žlice, to lahko nakazuje, da smo anemični oziroma, da nam primanjkuje železa. Sprememba ali deformacija nohtov pa je lahko tudi pokazatelj luskavice ali melanoma.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Surfeiter (nepreverjen)

meni noge smrdijo
zato
ker
mi iz riti rastejo

Starejše novice