Predvčerajšnjim sta pri zadrževalniku Medvedce ali po domače Sestrškem jezeru po poldrugem mesecu okrevanja v svobodo spet poletela markantna orla belorepca.

Sredi marca je Lovska družina Črešnjevevc pri zadrževalniku Medvedce pri Pragerskem opazila dve večji obnemogli ptici ujedi in o tem obvestila Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije.

Ornitologa iz omenjenega društva sta se takoj odpravila na teren, prečesala območje in na njivski površini severozahodno od zadrževalnika našla prvo odraslo ptico vrste belorepec.

»Ta odrasel belorepec je bil v izjemno slabem stanju in ni mogel leteti, sfrfotal je dobra dva metra, nato pa obnemogel z razprtimi perutmi. Drugi mladosten belorepec je bil od prvega oddaljen približno 400 metrov. Ta se je s tal sicer dvignil in poletel, vendar le za 20 metrov, nakar je omagal,« so povedali v Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije.

Ornitologa sta obe ptici varno ujela in ju predala v veterinarsko oskrbo v Zatočišče za prosto živeče živali na Muti.

Obnemogel odrasel belorepec pred predajo v veterinarsko oskrbo. (Foto: Neža Kocjan, Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije)

Za zastrupitve najbrž krivo intenzivno kmetijstvo

V Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije sumijo, da sta bili ujedi zastrupljeni. Na to so kazali njuni klinični znaki ob najdbi: nekoordinirano gibanje, slabotnost, mišično-živčne kontrakcije in pospešeno dihanje.

»Strup je bil zelo verjetno počasi delujoč, a živali pri takšni zastrupitvi izjemno trpijo,« so povedali ornitologi.

Orli belorepci so v Sloveniji kritično ogroženi

Belorepec je v Sloveniji zavarovana vrsta, na Rdečem seznamu ogroženih ptic gnezdilk Slovenije je opredeljen kot kritično ogrožena vrsta.

»Gre za redko in maloštevilno vrsto z velikim naravovarstvenim pomenom za celotno državo in mednarodno skupost. Izguba že enega osebka ima velik udarec na stabilnost celotne populacije, ki je v Sloveniji majhna in štejel zgolj osem do enajst parov,« so razložili v Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije.

Zastrupitve ptic na Dravskem in Ptujskem polju niso redkost

Spomnimo: leta 2015 je prišlo do nezakonite zastrupitve petih osebkov rjavih lunjev in enega osebka krokarja na Natura 2000 Črete.

Aprila 2018 je na območju Ptujskega jezera poginilo 167 osebkov rečnih galebov in pet ujed.

V manjšem obsegu se je zastrupitev ponovila tudi aprila lani.

Kljub preiskavam vzroki zastrupitev niso bili odkriti. Ornitologi dopuščajo možnost, da je vzrok teh zastrupitev zaradi podobnega vzorca pojavljanja enak.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Davila (nepreverjen)

Pozdravljeni,
Obveščam vas, da ponujamo zasebna posojila po obrestni meri 2%. Lahko vam posodimo, da poslujete, upravljate kmetijo ali karkoli želite. Pišite nam neposredno po e-pošti: ([email protected])
Lep pozdrav

Starejše novice