Ognjeni zublji so štiričlansko družino iz okolice Maribora tik pred prazniki spravili na rob obupa. Ostali so brez strehe nad glavo, lastnik hiše opisuje trenutke v času požara kot: »Bilo je kot v peklu.«

Šoka, ki ga je pred dnevi ob vrnitvi iz službe doživel Robert Brus iz Bezene v občini Ruše, ne bo pozabil nikoli. »Opazil sem, da je huta ob stanovanjski hiši, v kateri stanujeva z ženo in še dvema otrokoma, že pogorela, ognjeni zublji pa so se razširili tudi na hišo. Nemudoma sem pričel gasiti, žena je v tem času poklicala gasilce. Bilo je kot v peklu, povsod dim in ogenj, ki nam je kasneje uničil podstrešne sobe, medtem ko v pritličnih prostorih ni gorelo, ampak je zdaj zelo vlažno in je veliko uničenega od gašenja oziroma vode,« je za Mariborinfo dejal Brus, ki še kar ne more dojeti, da jim je ogenj uničil njihovo hišo.

Starša v ruškem hotelu, otroka pri babici

Streho na hiši je ogenj popolnoma uničil, prav tako vso električno inštalacijo.

»Bivanje v hiši tačas ni varno, mogoče le v spodnji etaži, a se je treba najprej lotiti pregleda, da sploh vidimo, kako je z varnostjo. Upam tudi, da v kratkem ne bo kakšne snežne pošiljke, ki bi lahko streho še bolj oziroma popolnoma uničila in bi vso zadevo dodatno poslabšala,« dodaja.

S soprogo trenutno biva v ruškem hotelu, saj jima je na pomoč priskočila tamkajšnja občina, njuna otroka, ki sta stara 12 in 16 let, pa sta začasno pri babici. Družini pa tačas najbolj primanjkuje peletov, pove Brus, s katerimi bi lahko ogrevala vsaj spodnje prostore in jih tako tudi dodatno sušila. »V požaru je bila namreč uničena vsa količina peletov, ki smo jih imeli predvidene za prihajajočo zimo,« je sklenil Brus.

Gasilci so imeli težave pri iskanju požarišča v višjih bivalnih prostorih

Gasilski poveljnik občine Ruše Drago Strnad je o intervenciji povedal, da se je ob prihodu prvih gasilskih enot ogenj že povsem razvil. »Iz pomožnega objekta ob hiši se je ogenj razvil na bližnje stanovanjsko ostrešje. V spodnjih prostorih smo ogenj pogasili brez večjih težave, medtem ko smo se gasilci srečavali s težavami ob gašenju oziroma iskanju požarišča v višjih bivalnih prostorih, saj je imel lastnik urejeno zelo dobro hidro izolacijo. Prav zaradi tega ni gorelo, ampak je ogenj zgolj tlel in ni bil viden. Zgornje bivalne prostore smo zato morali odpreti, saj smo le tako lahko pričeli gasiti,« podrobnosti intervencije razkriva Strnad.

Na intervenciji je sodelovalo 66 gasilcev s 14 vozili iz prostovoljnih gasilskih društev Bistrice ob Dravi, Slemen in Selnica ob Dravi

Strnad še ocenjuje, da je spodnji del hiše najverjetneje še moč rešiti. »Če ga bodo ogrevali s centralnim ogrevanjem bi ga še lahko posušili, zagotovo pa bodo morali zamenjati celotno strešno kritino, saj je ogenj vso uničil, visoka temperatura pa je pločevino tudi zvila.«

Vzrok za požar kratek stik na električni napeljavi

Iz Operativno-komunikacijskega centra Policijske uprave Maribor so sporočili, da se je požar v skladiščnem prostoru razširil še na ostrešje stanovanjske hiše. V bivalnem delu hiše ni gorelo, saj so gasilci požar pravočasno pogasili. Policisti, ki so opravili ogled kraja požara, so ugotovil, da je bil vzrok kratek stik na električni napeljavi. Po nestrokovni oceni pa škoda znaša 50.000 evrov.

Pomagajmo štiričlanski družini

Območno združenje Maribor Rdečega križa Slovenije je za pomoč družini odprl poseben podračun, na katerem se zbirajo sredstva donacij za obnovo stanovanjskega objekta in nabavo potrebne opreme te pripomočkov, ki so bili uničeni v požaru.

TRR: SI56 0451 5000 0397 432

Sklic: 50768

Namen: Požar Bezena

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice