Požar, ki je zajel podstrešje, hišo uničil do te mere, da ni primerna za življenje.

Pred nekaj več kot dvema tednoma je v Dolnjih Slavečih požar uničil hišo družine Prešeren, ki se je morala preseliti k sorodnikom.

Hiša ni bila zavarovana, Silvo Prešeren pa prihrankov, da bi lahko sam obnovil hišo preprosto nima. Na pomoč jim je priskočil Rdeči križ, odzvali so se tudi na občini, kjer družini že pomagajo s paketi prehrane. 

Na plamene opozorila soseda, a bilo je prepozno

Nedeljo, 22. novembra, si bo zapomnil za vedno, pravi. Takrat je namreč požar uničil njihov dom. Požar je zajel ostrešje v velikosti 60 kvadratnih metrov in ga skoraj popolnoma uničil.

Na plamene jih je opozorila soseda, a je bilo že prepozno.

»Sem vzel gasilni aparat, saj sem mislil, da lahko kaj nardim, kaj pogasim. Ampak ko sem videl, da je cela hiša v plamenu, pač nisem mogel več nič narediti, lahko sem samo počakal gasilce, drugega mi ni ostalo,« razlaga pretresen Silvo.

Občina priskočila na pomoč

Sreča v nesreči je ta, da sta bila njegova partnerka in dvajset mesecev star sin pri sorodnikih v Beltincih, kjer trenutno tudi prebivajo. Na pomoč so jim takoj priskočili pri občini Grad.

»Občina je pristopila na pomoč tej družini v obliki prehrambenih artiklov, ki smo jih dostavili na njihov začasni naslov. Na Dolnjih Slavečih je namreč objekt tak, da se ne da v njem živeti,« razlaga županja občine Grad Cvetka Ficko.

Škode za okrog 28 tisoč evrov

Škoda, ki je nastala, naj bi po prvih ocenah znašala 28 tisoč evrov. Družina denarja, s katerim bi obnovila hišo, nima. Zato se je v akcijo zbiranja deanrja vključil tudi območni Rdeči križ.

Damjan Vuzen iz murskosoboškega Rdečega križa pravi, da se na račun nakazujejo sredstva, zato da bodo lahko plačali izvajalce, ki bodo izvajali potrebna dela. Na pomoč družini pa so priskočili tudi pri gradbeništvu Hajdinjak, kjer je Silvo zaposlen.

Pomagate lahko tudi vi

Vsi, ki bi želeli pomagati, lahko nakažete denarna sredstva ali pa pomagate z donacijo različnega gradbenega materiala.

Prostovoljne dobrodelne prispevke lahko nakažete na:

Rdeči križ Slovenije
Območno združenje Murska Sobota
Ulica Staneta Rozmana 3 
9000 Murska Sobota
Davčna št.: SI 51231018
Št. TRR: SI56  0234 0001 0419 250
Sklic SI 00 22112020-66
Koda namena: OTHR
Namen: Donacija za družino Prešeren

Silvo se ob tem že zdaj zahvaljuje vsem, ki so jim v teh težkih časih že priskočili na pomoč, ali pa jim bodo tudi v prihodnosti. Veliko prijateljev mu je pripravljeno pomagati pri prenovi, tudi odziv na akcijo s strani drugih ljudi je dober.

Nekatera dela naj bi se začela že čez teden dni, družina pa upa, da se bo v poletnih mesecih prihodnjega leta lahko vrnila domov na Goričko.

Prošnja družine Prešeren za pomoč.

S spleta

Komentarji (0)

Log in or register to post comments

Starejše novice