Minuli četrtek je bil mariborski oddelek za kardiologijo in angiologijo v središču pozornosti zaradi kriminalističnih preiskav.

V tednu, ko so mariborsko kardiologijo obiskali kriminalisti in preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada, so v tamkajšnji operacijski sobi prvič vstavili aortno zaklopko, ne da bi za to bila potrebna kirurški rez na srcu in odpiranje prsnega koša. Nekirurški poseg je dražji od kirurškega, saj so same zaklopke bistveno dražje. A zdravniki, ki so bili del kriminalistične preiskave, pri nabavah v UKC Maribor ne sodelujejo več.

Sum kartelnih dogovarjanj med dobavitelji žilnih opornic

Preiskava Nacionalnega preiskovalnega urada v zvezi s koronarnimi žilnimi opornicami je v UKC Maribor potekala minuli četrtek, na oddelku za kardiologijo in angiologijo, zoper štiri zaposlene. V hišnih preiskavah so preiskovalci iskali dokaze za utemeljevanje sumov storitve več kaznivih dejanj nedovoljenega sprejemanja daril in nedovoljenega dajanja daril v povezavi s postopki javnega naročanja nabave medicinskega materiala.  

Komisija državnega zbora je na začetku tega leta ugotovila sum, da naj bi prihajalo med dobavitelji žilnih opornic v Sloveniji do kartelnih dogovarjanj in da naj bi odgovorni v UKC Ljubljana in UKC Maribor v letih od 2007 do 2016 omogočali določenim dobaviteljem prevladujoč položaj na trgu pri prodaji žilnih opornic.

O dobavah žilnih opornic v UKC Maribor preiskovani ne odločajo več

»Ta ekipa se je tudi zamenjala že pred časom, ne na osnovi tega, ampak že pod prejšnjim vodstvom,« je včeraj, ob robu predstavitve metode, s katero bodo v UKC Maribor reševali življenja srčnih bolnikov, pojasnil Franjo Husam Naji, predstojnik oddelka za kardiologijo in angiologijo v UKC Maribor.

»Kot predstojnik lahko zagotavljam, da so žilne opornice bile in vedno bodo vstavljene samo na osnovi strokovnih kriterijev. Od bolnika do bolnika se ekipa vedno odloči, katera opornica je za njega najbolj primerna in ne zaradi kakršnih koli drugih vzrokov,« je še dejal in poudaril, da so sporne pogodbe že pred letom in pol prekinili.

Vojko Flis, direktor UKC Maribor, preiskave medtem ni želel komentirati: »Dokler ne bodo zaključene preiskave, ne moremo kaj posebej povedati, potem bi morali kaj več o teh postopkih povedati kriminalisti ali pa tožilstvo.«

Hišne preiskave so sicer potekale tudi v UKC Ljubljana in v celjski splošni bolnišnici. Ob štirih osebah v Mariboru naj bi preiskava potekala tudi zoper enega od zaposlenih v Splošni bolnišnici Celje ter zoper enega nekdanjega in enega še vedno zaposlenega v UKC Ljubljana.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice