Prejšnji torek so v Domu Kuzma zabeležili prvo okužbo pri stanovalcu, do danes pa se je ta številka naglo povečala. Trenutno imajo okuženih 32 stanovalcev in 14 zaposlenih.

Takoj ob potrjeni pozitivni okužbi so v Domu Kuzma vzpostavili rdečo in sivo cono. Delo v domu opravljajo tudi tisti zaposleni, ki so okuženi, a znakov ne kažejo

»Bele cone nimamo zaenkrat, ker so potencialno vsi okuženi. Tako, da imamo vzpostavljene čiste in nečiste poti. Zdaj delamo po navodilih koordinatorjev in navodilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Zaposleni, ki so pozitivni, delajo tudi v rdeči coni, pomeni, da nimajo znakov in so lahko v delovnem razmerju. Za to smo zaprosili za mnenje koordinatorko in se dogovodili, da ker smo praktično skoraj vsi pozitivni, da delo poteka na tak način. Do zdaj smo dobili tri delavke v pomoč. Eno iz doma Rakičan, eno iz Doma Gornja Radgona ter eno delavko iz Zdravstvenega doma Murska Sobota. Z njimi nekako zdaj od torka poskušl pokrpati izostanke nekaterih zaposlenih, ki imajo okužbe, pa imajo tudi znake ozIroma simptome, da pač ne morejo priti delat,« pravi vodja zdravstvene nege Goran Gjergjek

Delo v domu je organizirano na način 12-urnih izmen, zaradi česar so zaposleni sedaj po šestih dneh že močno izčrpani. Upajo na pomoč dodatnih delavcev. 

»Delo poteka v 12-urnih izmenah, nočno-dnevno, po tri dni pač probamo zdržati skupaj, pa potem smo po dan ali največ dva dni prosti, potem pa spet tri dni se dela po dvanajst ur. Da ne pregorimo bi bilo fajn dobiti še dva ali tri dodatne delavce, da bi normalno potem nekako delovali,« še pojasnjuje.

Od prvega dne okužbe se je do danes številka pozitivnih okuženih močno povzpela, resni so postali tudi simptomi pri oskrbovancih doma. 

»Največ je prisotna povišana telesna temperatura, pride tudi do 40 stopinj Celzija. To blažimo z obkladki in zdravili. Trenutno imamo tri stanovalce na podpori s kisikom, drugače pa so prisotni kihanje in kašljanje in zamašen nos. To so glavni simptomi,« še dodaja.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
sitna.sem (nepreverjen)

Ranljive skupine so naša največja skrb, pravijo vladajoči.
Kaj pa pravijo na takšno stanje v tem domu, ko okuženi skrbijo za starostnike.
Prekmurje - Sibirija?????

Starejše novice