Denarja na tej štajerski osnovni šoli ni niti za premestitev stranišča, ki zdaj stoji sredi učilnice prvega razreda ...

Na osnovni šoli Rogatec ob vsakem dežju po hodnikih in učilnicah zaradi luknjaste strehe prestavljajo vedra, prvošolčki imajo stranišče sredi učilnice, kuharice pa zaradi starega pomivalnega stroja posodo za več kot 200 učencev pomivajo ročno. 

In to kljub temu da je prejšnji ravnatelj za prenovo strehe pred leti namenil več deset tisoč evrov in najel kredit za novo kuhinjo. Ob tem pa vsak dan ravnateljico kličejo dobavitelji, ki jim šola dolguje skoraj 100.000 evrov.

Odkar je sredi septembra prevzela vodenje Osnovne šole Rogatec, se ravnateljica Alenka Virant v svoji pisarni ukvarja predvsem z dolgovi prejšnjega ravnatelja.

»94.000 evrov, od tega bomo danes nekaj pokrili, kar pa bo po zadnjih računih, ki sem jih gledala, torej ostalo še vedno odprtih zapadlih obveznosti za 80.000 evrov,« izpostavi Virantova.

Potrebovali bi občutno več denarja

Hišnika streho po vsakem dežju zasilno zatesnita, na šoli pa skorajda ni stene, ki ne bi bila razmočena. »Spušča iz oken in ob robovih je vedno problem,« nam je zaupal Jaka Grobelšek, hišnik na osnovni šoli.

Denarja ni niti za premestitev stranišča, ki zdaj stoji sredi učilnice prvega razreda

Franc Gobec, prav tako hišnik te osnovne šole, doda: »Po učilnici, ko odprejo, se vse vonja, poleti še bolj, zdaj pozimi, ko ni tako toplo, je malo boljše.«

Kuharice so v dotrajani kuhinji prisiljene ročno prati posodo za več kot dvesto učencev.

»Pomivalni stroj je star že 22 let, tako da se vsak dan bojimo, kdaj bo nehal delati. Tudi prekucniki so že stari. Tukaj delam že dvajset let, pa so bili stroji tu že pred mano,« pove Danica Roršak, vodja kuhinje.

In to kljub temu da je šola pred leti očitno prejela in tudi porabila denar prav za novo kuhinjo.

Kreditna pogodba namenjena za kuhinjo je, nove kuhinje pa ni

Prejšnji ravnatelj je politični nasprotnik dolgoletnega župana Rogatca, ki z očitno nenamensko porabo javnih sredstev ni bil seznanjen.

»Ko so se zaključni računi obravnavali na občinskem svetu, so pač izkazovali stanje, kot neka pozitivna nula. Skratka ti pa lahko zaključni račun zaključiš na tak ali pa drugačen način,« je ob vsem tem povedal Martin Mikolič, župan občine Rogatec.

Župan zdaj napoveduje pomoč pri krpanju finančne luknje na šoli in tvorno sodelovanje z novo ravnateljico, ki pa ga očitno še ni na vidiku.

Ravnateljica namreč poudarja, da obljube so, ampak šola ta denar potrebuje že zdaj: »To pa moram povedati, obljube so: bomo bomo, ampak jaz rabim zdaj, včeraj bi že bilo prepozno.«

Le s 5000 evri, ki jih prihodnje leto za naložbe v šoli predvideva občinski proračun, bodo vedra še naprej del šolskega vsakdana.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice