Najugodnejši ponudnik odstopil od podpisa pogodbe. Projekt nove strehe nad mariborsko tržnico je tako spet na mrtvi točki.

Podjetje Biro Biro, ki je bilo kot najugodnejši ponudnik izbrano za projektiranje nove strehe na mariborski tržnici, je odstopilo od podpisa pogodbe. Iz Snage so danes sporočili, da se je komisija, ki vodi postopek priprave projektne dokumentacije, seznanila z odstopom.

»Zaradi nasprotujočih pravnih mnenj glede materialnega in moralnega avtorstva na obstoječem objektu pogodbe za izvedbo poročila ne moremo podpisati in s tem ne moremo prevzeti dela v izvajanje,« je za Večer zapisal direktor podjetja Biro Biro Uroš Rošker.

Snaga naredila napako

V Ateljeju Hočevar so potezo Biro Biroja pozdravili, saj naj bi s tem pokazali svojo pokončno držo in podprli prizadevanja avtorjev mariborske tržnice ter s tem tudi prispevali k dobri praksi pri arhitekturnih natečajih, še piše Večer. Tudi Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije je stopila na stran ateljeja Hočevar in poudarila napako Snage.

Nova streha nad mariborsko tržnico je namreč le dokončanje projekta, ki je bil zgrajen po projektni dokumentaciji na podlagi izvedenega natečaja. Tako bi Snaga morala naročilo najprej oddati le avtorjem trenutno obstoječe mariborske tržnice, ki ni bila v celoti izvedena, kot je bilo načrtovano.

Občini za druga ponudnika primanjkuje denarja

Po odstopu izbranega ponudnika zdaj Snagi preostane le, da nadaljuje pogajanje s preostalima ponudnikoma. To sta Imo Biro, ki je ponudil svoje storitve za 29.025 evrov, in Atelje Hočevar, ki je oddal ponudbo v višini 33.950 evrov brez davka.

»S povpraševanjem, ki smo ga izvedli skladno z veljavno zakonodajo, smo dejansko tudi preverili cene storitve priprave projektne dokumentacije na trgu in dejstvo je, da je Atelje Hočevar za pripravo projektne dokumentacije ponudil najvišjo ceno.«

Veliko težavo pri nadaljevanju projekta nove strehe nad osrednjo tržnico pa bi znal predstavljati proračun mariborske občine. V njem je namreč v tem letu za izdelavo projektne dokumentacije namenjenih le 24.000 evrov.

O nadaljnjih korakih, se bo komisija odločila v prihodnjih dneh, ob tem pa bo pazila na skladnost z zakonodajo in tudi razpoložljiva finančna sredstva.

»Že zdaj pa je jasno, da tovrstno vsiljevanje mnenj in zavlačevanje postopka podaljšuje izdelavo ne samo projektne dokumentacije, ampak tudi oddaljuje gradnjo prepotrebne strehe na osrednji mariborski tržnici,« je še sporočila Snaga.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Korenina53 (nepreverjen)

Župan in ekipa, bi lahko toliko privarčevali brez enega izleta na Kitajsko in brez najnovejših mobilnikov. "Gospodje", če v občinski blagajni nimate 25.000€. je bolje, da zaprete "štacuno".

Starejše novice