Na Univerzi v Mariboru so pod okriljem projekta NEsovražni študentje prvega letnika Medijskih komunikacij uspešno izpeljali projekt HateX.

Študentje so skupaj z mentorico projekta Suzano Žilič Fišer, predstavili projekt NEsovražni. Njihov namen je vsaj zmanjšati, če ne že popolnoma izkoreniniti, sovražni govor. Dogodek je potekal na Univerzi v Mariboru in je bil sestavljen iz novinarske konference, govorov Tanje Kocman in Petre Lesjak Tušek, ter okrogle mize z različnimi govorci, ki so prav tako predstavili svoj vidik na temo sovražnega govora.

»Opažamo, da je v Sloveniji, predvsem na našem področju v Mariboru veliko sovražnega govora. Tudi na samo našo kampanjo so se vrstile žalitve in kritike, ki niso bile ne konstruktivne, niti na mestu. Tako smo že na samem začetku opazili, da smo imeli prav, da je sovražnega govora in ne sprejemanja drugačnosti ogromno,« meni Katja Kosi, sodelujoča pri projektu

Ob tem je predsednica Društva novinarjev Slovenije Petra Lesjak Tušek, ki je imela govor na temo sovražnega govora pri novinarjih dodala:

»Iluzija je, da bi sovražni govor popolnoma izginil, vendar se moramo boriti, da ga v največji možni meri zmanjšamo.«

Predsednica Društva novinarjev Slovenije je ob tem pripravila še predstavitev, v kateri je dodala stvari o samem zakoniku medijev, sovražnemu govoru proti novinarjem, opazk, ki niso na mestu in pa tudi včasih neprimernega obnašanja novinarjev in nespoštovanja kodeksov. Poudarila pa je, da se je potrebno zavzemati za svobodo govora, dokler ta ni žaljiva in ne posega v drugega človeka. Poudarila je tudi, da smo kot novinarji v vlogi raziskovalcev in, da smo glas tistih, ki ga sami nimajo ali ne morejo izraziti.

»V svoj inbox na Facebooku dobivam veliko sovražnega govora. Najboljše se je prijazno odzvati, večino ljudi tako utišaš. Tiste, ki pa jih ne, je rešitev, da si še bolj prijazen. Ne spuščajte se na nivo nekaterih ljudi, ker ni vredno,« je dejala Tanja Kocman, komedijantka in voditeljica Hit Radia Center.

Kakšno mero tolerance imamo, je odvisno od vsakega posameznika. Strinjali smo se s Tanjo Kocman, ko je dejala da kakšne stvari lahko nekoga prizadenejo, drugega pa se sploh ne dotaknejo. Vendar pa je možno reči, da je vsako poseganje v tujo integriteto človeka, čeprav samo z neprimernimi opazkami, nedopustno.

Študentom je tako uspel en velik in prijeten dogodek. Poskrbeli so tako za pogostitev, kot za odlične govorce in predavanja. Skupina razmišlja, da bi se naprej usmerila celo v društvo, z različnimi projekti pa mislijo v prihodnje še naprej nadaljevati projekt NEsovražni.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice