Študentka Ana Milosavljević je izrisala idejo prenovljene podobe hotela Areh.

Ana Milosavljević je študentka arhitekture, ki je za magistrsko nalogo z naslovom Pristopi k trajnostni prenovi turističnih nastanitvenih objektov osredinila na problem hotela Areh, za katerega se je odločila, ker »je v Sloveniji veliko starejših objektov, ki so energijsko potratni, prav tako pa ne ustrezajo več današnjim standardom bivanja«. Tako se je kot Mariborčanka osredotočila na Mariborsko Pohorje in Areh, ki »sameva v neurejeni okolici«.

»Že po prvem ogledu hotela sem ugotovila, da ima ogromno zatemnjenih, neizkoriščenih in nefunkcionalnih prostorov. Zato sem pozornost namenila predvsem ureditvi notranjih prostorov, da postanejo ponovno funkcionalni in uporabni za goste skozi vse leto,« je povedala Ana je dejala, da je čutila potrebo po revitalizaciji širšega območja Pohorja, vendar pa se je zaradi obsežnosti naloge nato osredotočila le na Areh. »Nekje je pač potrebno pričeti,« je na žalostno podobo turističnega objekta dodala.

Ana Milosavljević: Pogledi na fasade, obstoječe stanje
Ana Milosavljević: Pogledi na fasade, obstoječe stanje

Inovativne ideje študentov arhitekture

Že nekajkrat smo bili priča študentom arhitekture, ki so predstavili funkcionalne in estetsko izpopolnjene načrte z dobrimi idejami, je pa res – s čimer se je strinjala tudi naša sogovornica – da nato zmanjka investitorjev, ki bi bili pripravljeni vložiti sredstva za realizacijo teh idej. 

Kakšne so spremembe, ki bi jih Ana realizirala?

»V kolikor konkretno spregovorim o posameznih posegih lahko navedem naslednje: izpostavila sem boljšo vidljivost glavnega vhoda, ločila recepcijo od gostinskega lokala, na novo zasnovala kuhinjo in restavracijo, izboljšala razporeditev kletnih prostorov in na novo opremila sobe v zgornjih etažah. V sklopu energijske prenove je bilo potrebno določiti nov termični ovoj stavbe, pri čemer pa je potrebno poudariti, da se je v izbranem konceptu prenove zunanja podoba hotela v osnovi ohranila. Na novo sem izoblikovala le vzhodno in zahodno fasado objekta z izbiro motiva lesenega opaža, ki daje svež, moderen videz in poudarja estetsko dovršenost objekta.

Ana Milosavljević: Pogledi na fasade, obstoječe stanje
Ana Milosavljević: Pogledi na fasade, prenovljeno stanje

Turiste bi privlačila …

Milosavljevićeva se je osredotočila na boljši izkoristek posameznih vsebin, na modernizacijo hotela in dodajanje nekaterih novih vsebin za šport in sprostitev. Hotelu bi dodala dvigalo (vidno na vzhodni fasadi) in mu nadgradila glavno stopnišče za boljšo dostopnost do etažnih prostorov, ki bi imeli različne namene. 
V spodnjem delu medetaže se tako nahaja večnamenski prostor za izvajanje različnih prireditev skozi vse leto, ta pa se navezuje na novo zasnovano kantino, usmerjeno proti smučarski progi. Izkoristila je tudi podstrešje za nove prostore, kjer bi se lahko gosti, turisti ali pa domačini razvajali s fitnesom, savno in masažnim studiem ter uživali ob pogledu na naravno okolico. Z novo ureditvijo bi hotel Areh ponujal 22 sob in štiri apartmaje. 

Okolica kot pomemben dejavnik turizma

Ana meni,  da bi bilo pri prenovi potrebno vključiti tudi okolico, ki lahko pomembna pripomore k povečanju števila obiskovalcev, prav pa tudi k lažji organizaciji aktivnosti v okolici hotela. »

Pri urejanju okolice ni bilo potrebno posegati v naravo, saj ima ogromno razpoložljivega prostora. Tako sem okolico opremila s pešpotmi, umestila parkirne prostore za avtomobile in potniške avtobuse, postajališče za avtobuse v obeh smereh in dodala mobilne brunarice, ki nudijo informacije in trgovsko dejavnost vezano na zimski in letni čas,« je še dodala Milosavljevićeva.
 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice