Slika je simbolična.
Svet Univerzitetnega kliničnega centra Maribor je razpravljal o anonimnih očitkih o domnevnih nepravilnostih. Te vodstvo bolnišnice odločno zanika. Dotaknili so se tudi, zakaj prihaja do zamude pri izgradnji montažnega objekta za bolnike s covidom.

Svet Univerzitetnega kliničnega centra Maribor je danes obravnaval anonimno pismo, ki direktorju bolnišnice Vojku Flisu pripisuje kršitve na različnih področjih. Razpravo so sklicali na poziv ministrstva za zdravje, ki je zahtevalo pojasnila glede teh očitkov. 

Sveta Univerzitetnega kliničnega centra Maribor ni prepričala anonimka glede domnevnih nepravilnosti v zavodu

Svet Univerzitetnega kliničnega centra Maribor je na koncu razprave ocenil, da ni »prepričljivih argumentov, ki bi potrjevali domnevne nepravilnosti in kršitve«.

Kot poroča STA, se direktorju Flisu med drugim očita neupoštevanje mnenja strokovnega direktorja in strokovnega sveta pri nabavi opreme za covid-19, naročila neurgentnih prevozov za bolnike s covidom-19 v nasprotju z veljavno zakonodajo, klientelizem pri zaposlovanju ter mobing nad zaposlenimi, ki so opozarjali na nepravilnosti.

Flis je na današnji seji sveta zavoda pojasnil, da gre za očitke, ki so se v preteklosti že pojavljali in so bili ovrženi na različnih ravneh, ne le s strani uprave Univerzitetnega kliničnega Maribor.

»Glede na to, da se zaključuje moj mandat, se pritiski stopnjujejo in so šli že tako daleč, da so se fizično lotili lastnine mojih bližnjih,« je dejal.

Flis poudarja, da navedbe v anonimki ne držijo

Na absurdnost navedb v omenjenem anonimnem pismu po besedah Flisa med drugim kaže očitek, da naj bi v pisarni kljub ukrepom zaradi covida-19 praznoval rojstni dan, »pa teh ne praznujem niti v zasebnem življenju.«

Predsednik sveta zavoda Kazimir Miksić se je strinjal, da predložena dokumentacija ne kaže kakšnih nezakonitih ravnanj, poroča STA. Dolgoletna članica Suzana Jarc je celo menila, da se anonimki ne bi smelo pripisovati tolikšne veljave, saj gre dejansko za že večkrat ovržene očitke.

Zakaj prihaja do zamude pri načrtovani izgradnji montažnega objekta?

Člane sveta zavoda je bolj zanimalo, zakaj prihaja do zamude pri načrtovani izgradnji montažnega objekta za bolnike s covidom-19. Kot poroča STA, je Flis pojasnil, da na prvem razpisu niso izbrali nobenega od prijavljenih gradbincev, »ker nihče ni odgovoril na medicinska vprašanja.« 

Flis je poudaril, da gre za objekt, v katerem bodo kužni bolniki, zato je ključno, da se zagotovi ustrezne prostore zanje. »Ker ni bilo mogoče iz ponudb razbrati, da bodo za bolnike zagotovljeni ustrezni prostori, smo morali vse ponudnike zavrniti,« pojasnjuje. 

Zato bodo objavili nov razpis s konkurenčnimi pogajanji, v katerih bodo prijavitelji morali podati jasna pojasnila. Ta naj bi se odvil v roku štirih tednov.

Naslednjič pregled kandidatur za novega direktorja

Člani sveta zavoda se bodo znova sestali 7. maja, ko bodo poslušali predstavitve kandidatov za direktorja v prihodnjih štirih letih. Flis se glede ponovne kandidature še vedno ni opredelil: »Glede na stopnjevanje anonimk in nasilja do moje bližnje družine bom še temeljito razmislil o svojih korakih,« je povedal. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice