Občinski svetniki so v Radencih potrdili preimenovanje, okoli katerega se je v zadnjem obdobju dvigovalo precej prahu.

Na sinočnji redni seji občinskega sveta občine Radenci je vladalo napeto vzdušje. Razlog tiči v dnevnem redu, ki je zajemal poleg ukinitve javnega zavoda za šport in turizem in številnih kadrovskih zamenjav znotraj delovnih teles, še potrditev sklepa o preimenovanju ulice Titova cesta.

Župan Roman Leljak je uvodoma predstavil delovanje občine, ki je uspešno prestala preizkušnjo epidemije koronavirusa in jo odnesla brez ene same okužbe. Ob tem so bili na občini zelo aktivni pri zagotovitvi zaščitne opreme, saj so za zaščitne maske in ostalo opremo odšteli 12.000 evrov, naročevali pa so tudi direktno na Kitajskem.

Kot ena izmed redkih občin so v Radencih v času prepovedi prehajanja med občinami izdajali dovolilnice, ki so jih izdali preko sto za različne razloge, kot je dejal Leljak »tudi, da je nekdo šel po traktor v Novo mesto«, pomagali pa so tudi s hrano in osnovnimi živili.

Leljak je predstavil še nekatere ključne projekte, ki čakajo občino v naslednjih mesecih in pri tem izpostavil novo nogometno igrišče in telovadnico na Kapeli, ob tem pa se je tudi zahvalil 'mladincem' iz radenskega mladinskega društva Vrelec, da so pred kratkim pokosili park, ki je sicer v lasti Save Turizem. 

Očitki o politični čistki in ukinitev javnega zavoda

Že v prvih točkah dnevnega reda pa je bilo precej vroče krvi, saj so svetniki odločali o razrešitvi in zamenjavi članov občinskih odborov in komisij, do katere je prišlo na osnovi dogovorov nove koalicije znotraj občinskega sveta. Med glasnejšimi sta bila svetnika Toni Žitek in Norma Bale, županu pa je bilo moč slišati politično kadrovanje, čistke v občini in prevzemanje popolnega nadzora župana nad svetniki.

Leljak je na te očitke odgovoril, da gre zgolj za koalicijski dogovor, hkrati pa naj bi nova razdelitev pomenila bolj enakomerno, pravično in pošteno razdelitev sedežev v občinskih delovnih telesih. 

Občinski svetniki so tudi ukinili javni zavod za turizem in šport, saj bo prišlo do reorganizacije in optimizacije širše občinske uprave in javnih služb. Občina je mnenja, da se dejavnost lahko opravlja v sklopu občinske uprave, kar je tudi finančno ugodneje. V ta namen bodo na občini zaposlili referenta za šport in turizem.

Leljak želi, da Radenci postanejo normalno evropsko mesto

Po štirinajstih dneh javnega posvetovanja so občinski svetniki z devetimi glasovi za, štirimi proti, dva sta pa bila vzdržana, odločili, da se Titova cesta preimenuje v Cesto osamosvojitve Slovenije.  

Ta Leljakova namera je sprožila precej burne odzive tako znotraj občine Radenci, kakor tudi v širši slovenski javnosti. Minuli ponedeljek je celo skupina nasprotnikov županu predala peticijo z 501 podpisi oseb, ki preimenovanju nasprotujejo. Sprva je bila predlagano, da se ulica preimenuje v Cesto dr. Ante Šarića, ampak so se v Leljakovi koaliciji odločili, da se s preimenovanjem raje spomnijo na slovensko osamosvojitev, saj je med osamosvojitveno vojno ravno na tej ulici padel eden izmed krajanov.

Kot je dejal Leljak, s tem preimenovanjem le sledijo volji ljudstva, ki je bila večinsko izražena na plebiscitu, ob tem pa se zavezal, da ostalih 23 ulic, ki se posredno ali neposredno tičejo obdobja iz drugega svetovnega vojna, v tem mandatu ne bodo preimenovali.

V razpravi pred glasovanjem je bilo slišati očitke, da naj bi prišlo do procesnih napak pri poteku preimenovanja, saj je župan svojo namero najprej sporočil na družbenem omrežju, ob tem pa so bili še očitki glede nepotrebnosti preimenovanja, ideoloških razprtij, ki so vodile v sovražni govor na družbenih omrežjih in dodatnih stroških, ki jih preimenovanje prinaša za tam živeče občane.

Svetnica Alja Domjan je pozvala k ohranitvi nivoja politične kulture in normalnosti i izrazila podporo predlogu, saj naj bi ta izražal nasprotovanje vsem totalitarnim režimom, svetnika Norma Bale in Nikolaj Brus pa sta bila mnenja, da bi se o zadevi zaradi številnih občanov, ki so izrazili nasprotovanje preimenovanju, morali odločati na referendumu.

Leljak je dejal, da vse pravice občanov ostajajo na mestu, tudi glede referenduma, sam postopek pa da je tekel povsem po predpisih. »Če hočemo delati zgodbo Radencev, ne moremo to zgodbo delati na starih temeljih,« je še povedal radenski župan in še navedel velik napredek avstrijske Radgone na področju turizma v primerjavi s stagnacijo turizma v Radencih. »Želim, da postanemo normalno evropsko mesto,« je še navedel Leljak.

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Čuj (nepreverjen)

Leljak je bil vojaški obveščevalec JLA in glavni protagonist pri ščuvanju ljudstva zoper vojake JLA ! Zaradi tega je občan Alojz Gaube iz Janževega vrha na tej cesti, skupaj še z 18 žrtvami vojne za Slovenijo podlegal ranam pripadnikov JLA.Berite Prleki ,ki ste bili zavedeni . Ne prestopim več mej Prlekije dokler bo ta Hrvat na občini .

Haso (nepreverjen)

Lahko bi ulico poimenovali "Pot vojnih dobičkarjev", da bi razveselil svojega velikega vodjo 😂😂😂😂😂😂

Franc s Piramide (nepreverjen)

Čestitke svetnikom in občanom občine Radenci!

Čuj, ne joči, še dosti krajev zate je ostalo:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_places_named_after_Josip_Broz_Tito

Korenina53 (nepreverjen)

Kako je mogoče, da nekoč trdne in pokončne Prleke, Radenčane, lahko tiranizira bivši kriminalec in zaprisežen hrvato-U-ljub. Referendum je pravica in dolžnost poštenih prebivalcev Radenc!!

Starejše novice