Od januarja do septembra 2019 je bilo izdanih za 9 odstotkov manj gradbenih dovoljenj za stavbe in v njih načrtovanih za 2 odstotka manj stanovanj kot v istem obdobju lani.

V septembru letošnjega leta je bilo izdanih 599 gradbenih dovoljenj za stavbe, kar je za 30 odstotkov več kot v prejšnjem mesecu, ugotavljajo v Statističnem uradu Republike Slovenije.

Za stanovanjske stavbe jih je bilo izdanih 251 ali 51 odstotkov več kot v prejšnjem mesecu, za  nestanovanjske stavbe pa 348 ali 18 odstotkov več kot v prejšnjem mesecu.

Celotna površina vseh v septembru načrtovanih stavb bo merila 133.174 kvadratnih metrov, kar je za 6 odstotkov več od površine vseh stavb, načrtovanih z gradbenimi dovoljenji, izdanimi v avgustu 2019. Površina s tokrat izdanimi gradbenimi dovoljenji načrtovanih stanovanjskih stavb bo manjša za 2 odstotka, površina načrtovanih nestanovanjskih stavb pa za 14 odstotkov večja kot z dovoljenji, izdanimi v prejšnjem mesecu, še ugotavljajo.

Vir: SURS

Od januarja do septembra je bilo letos manj izdanih gradbenih dovoljenj kot lani

Število od januarja do septembra 2019 izdanih gradbenih dovoljenj za stavbe je bilo za 9 odstotkov nižje kot v istem obdobju lani.

Za gradnjo stanovanjskih stavb jih je bilo izdanih za 10 odstotkov, za gradnjo nestanovanjskih stavb pa za 8 odstotkov manj. Površina stavb, načrtovana z gradbenimi dovoljenji, izdanimi v prvih šestih mesecih 2019, je bila manjša za 8 odstotkov (površina stanovanjskih stavb je bila manjša za 4 odstotke, nestanovanjskih stavb pa za 12 odstotkov) kot v istem obdobju lanskega leta, kaže statistika.

Vir: SURS

Načrtovanih več stanovanj kot v avgustu

Z gradbenimi dovoljenji za stavbe, izdanimi v septembru 2019, je predvidena gradnja 299 stanovanj, to je za 13 odstotkov več stanovanj, kot jih je bilo predvidenih z gradbenimi dovoljenji, izdanimi v avgustu 2019.

Večina stanovanj je načrtovana v enostanovanjskih stavbah, 51 naj bi jih bilo v večstanovanjskih stavbah, 9 stanovanj pa v nestanovanjskih stavbah. Stanovanja v enostanovanjskih stavbah bodo merila povprečno 148 kvadratnih metrov, stanovanja v večstanovanjskih stavbah pa povprečno 80 kvadratnih metrov, še ugotavljajo v Statističnem uradu Republike Slovenije.

V obdobju od začetka leta do konca septembra 2019 je bilo z izdanimi gradbenimi dovoljenji načrtovanih za 2 odstotka manj stanovanj kot v istem obdobju prejšnjega leta, površina teh stanovanj pa naj bi bila manjša za 8 odstotkov.

Vir: SURS

Največ stanovanj se bo gradilo v Podravju

Z gradbenimi dovoljenji, izdanimi v septembru 2019, se bo gradilo največ stanovanj v podravski statistični regiji: 66 stanovanj ali 22 odstotkov vseh, kaže statistika.

Sledita osrednjeslovenska statistična regija in jugovzhodna Slovenija; v prvi se bo gradilo 49, v drugi pa 47 stanovanj. V drugih statističnih regijah je z gradbenimi dovoljenji, izdanimi v septembru 2019, načrtovanih manj stanovanj, med temi najmanj v zasavski statistični regiji (2 stanovanji), medtem ko v koroški statistični regiji ni bilo načrtovanih stanovanj.

Vir: SURS

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice