Ftalati DEHP in DBP so toksični za reproduktivne organe, lahko motijo hormonsko delovanje in zmanjšujejo kakovost sperme.

Iz Zveze potrošnikov Slovenije so sporočili, da so opravljene analize igrače Maša in medved odkrile vsebnost di-2-etilhekstil ftalata v medvedu in glavi punčke, ki presega mejne vrednosti.

Presežena količina ftalatov, migrirana v slino, lahko vpliva na zdravje otrok, vzorec tako ni skladen z uredbo o varnosti igrač, opozarjajo v ZPS.

Igrače je distributer umaknil s trga in odpoklical. V primeru, da imate igračo doma, jo odstranite iz dosega otrok. Lahko jo vrnete v trgovino, kjer ste jo kupili, upravičeni ste do povrnitve kupnine.

Igrače so bile analizirane v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano. Uporaba ftalatov DEHP, DBP in BBP je prepovedana v vseh igračah in izdelkih za otroke. Ftalati DINP, DIDP in DNOP pa so prepovedani v izdelkih, ki so namenjeni temu, da jih otrok vnaša v usta.

Ftalati DEHP in DBP so toksični za reproduktivne organe, lahko motijo hormonsko delovanje in zmanjšujejo kakovost sperme. Vsebujejo jih lahko šminke, šamponi, parfumi, tekstilni izdelki, preproge, pohištvo, plastična embalaža, najdemo jih tudi v notranjosti avtomobilov, v mnogih izdelkih iz PVC-ja, osvežilcih zraka.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice