Preverili smo, katera zdravila se na Štajerskem uporabljajo najpogosteje. Po seznamu najbolje prodajanih izdelkov sodeč Mariborčane največkrat mučijo bolečine.

V Mariborskih lekarnah so v prvi polovici tega leta prodali največ naslednjih zdravil: protibolečinske tablete Lekadol (20 krat 500 miligramov), protiglivična krema Canesten (20 gramov, deset miligramov na gram) in protiglivična krema Atifan (15 gramov, deset miligramov na gram).

Koliko škatlic zdravil so izdali ali prodali, v Mariborskih lekarnah niso povedali: »To je poslovna skrivnost.«

Na recept se po njihovih podatkih izda okoli 70 odstotkov vsega Lekadola, okoli 45 odstotkov Canesten kreme in okoli 82 odstotkov kreme Atifan.

Na Ptujskem je lestvica najbolj priljubljenih zdravil podobna

V Lekarnah Ptuj so v prvi polovici tega leta prodali ali na recept izdali največ naslednjih zdravil: protibolečinske tablete Lekadol slovenskega proizvajlca Lek, protiglivična krema Canesten nemške farmacevtske družbe Bayer in odvajalni sirup Portalak hrvaškega proizvajalca Belupo.

Od januarja do vključno junija 2019 so v Lekarnah Ptuj prodali ali na recept izdali:
24.992 škatlic tablet Lekadol (20 krat 500 miligramov),
3.073 škatlic kreme Canesten (20 gramov, deset miligramov na gram),
1.637 škatlic sirupa Portalak (500 mililitrov).

Samozdravljenje je omejeno na največ deset dni

Direktorica Lekarn Ptuj Darja Potočnik Benčič je povedala, da se približno 70 odstotkov celotne količine tablet Lekadol izda na recept, ostalo se proda: »Pri Canesten kremi se na recept izda dobra polovica celotne količine. Pri Portalak sirupu se na recept izda okoli 80 odstotkov celotne količine.«

Darja Potočnik Benčič je pojasnila, da je zdravil, ki bi se izdajala tako na recept kot brez recepta, izjemno malo: »Tudi če se ista učinkovina lahko izdaja na recept in brez recepta, je zdravilo brez recepta praviloma v manjšem pakiranju, saj je samozdravljenje omejeno na sedem do deset dni. Zares veliko se izda na recept in proda brez recepta zdravila Lekadol.«

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice