V starem mestnem jedru v Mariboru bo luč sveta kmalu ugledal nov muzej, ki bo obiskovalce sprejemal v stavbi iz 17. stoletja.

V starem mestnem jedru Mestna občina Maribor ureja propadajočo stavbo iz 17. stoletja na Vojašniški ulici 14, ki je predvidena za vzpostavitev vinogradniškega muzeja oziroma Muzeja vin, v katerem bodo obiskovalci lahko doživeli bogato vinsko tradicijo v Mariboru. Obnova se odvija v sklopu projekta revitalizacije Vojašniškega trga z okoliškimi objekti.

Županstvo si od vinogradniškega muzeja veliko obeta, saj je vinski turizem v vzponu, z muzejem pa bi Maribor lahko organiziral več vinsko-kulinaričnih prireditev.

Stavba na Vojašniški ulici, ki je v lasti Mestne občine Maribor, je v preteklosti služila kot shramba ledu. Temu po besedah mariborske občine priča razmeroma veliko stopnišče v globoko klet, locirano neposredno ob širokem zunanjem vhodu. Današnje stanje objekta pa jasno kaže, da je bil v kasnejšem času večkrat adaptiran za različne namene. 

V tej stavbi bo v letu 2020 odprl vrata vinogradniški muzej - Muzej vina.

Zakaj vinogradniški muzej?

Kultura gojenja vinske trte na tem območju je prisotna že iz rimskih časov. »Po ocenah strokovnjakov bi bilo zbirko zgodovinskih vinarskih eksponatov mogoče uspešno rekonstruirati v zgodovinskih pregled in javnosti prikazati bogato tradicijo vinogradništva in vinarstva v Mariboru,« so za Mariborinfo povedali na Mestni občini Maribor.

Vinogradniški muzej bo v pritličju organiziran kot predstavitev lokacij pridelave različnih vrst vina v Sloveniji. 

»V kletni etaži bi bili organizirani pokušina in prodaja izbranih vrst vina. Prostor muzeja bi bil organiziran tako, da bi se navezoval na prvotno rabo zgradbe, torej hrambe klad ledu, ki so bile v kletnem prostoru shranjene v lesenih (velikih vinskih) kadeh,« načrte razkriva mariborska občina in dodaja: »Programsko naj bi se muzej navezoval na Muzej vinarstva v sosednji Hiši Stare trte, lepo pa bi lahko dopolnjeval tudi program sosednje Hiše literature.«

Dela v vrednosti 351 tisoč evrov bodo predvidoma zaključena predvidoma v letu 2020. Pa županstvo že ve, kdo bo upravljal z novim muzejem v mestu? »Mogoče je, da bi po končani prenovi objekt predali v upravljanje Pokrajinskemu muzeju Maribor,« odgovarjajo.

Muzej vin del obnove Vojašniškega trga z objekti

Obnova Vojašniškega trga z objekti je zadnja faza v obnovi Minoritskega kompleksa, torej samostana z Lutkovnim gledališčem Maribor, zunanjega avditorija, Minoritske cerkve, trga in objekta na Vojašniškem trgu 3, kot funkcionalnega objekta za Minoritsko cerkev in zunanji avditorij, pojasnjuje mariborska občina.

Celotna obnova Vojašniškega trga z objekti je ocenjena na 4,6 milijona evrov, od tega Mestna občina Maribor pričakuje 80-odstotno sofinanciranje iz mehanizma celostnih teritorialnih naložb – trajnostnih urbanih strategij.

Prenova Vojašniškega trga je del ključnih zavez še iz časov Fištravčevega vodstva občine za oživitev srednjeveškega mestnega središča in nadaljnji razvoj mesta ter ohranitve njegove kulturne dediščine.

»Prepričani smo, da se bo s prenovo Vojašniškega trga in objektov ter z obogatitvenimi programi v prostorih povečala privlačnost mesta za turiste in dnevne obiskovalcev,« pa upa tudi sedanje županstvo.

Tako bo po prenovi videti del starega mestnega jedra Maribora.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Navijac. (nepreverjen)

30 let prepozno...bolje sedaj kot nikoli

Starejše novice