Ste se že sprehodili po novem Lentu, brez hrumenja motorjev?

Si predstavljate Lent brez avtomobilov, s številnimi spehajalci in posedanjem ob nabrežju? Za tak Lent si prizadeva Mestna občina Maribor. Torej za ureditev nabrežja reke Drave s postopnim zapiranjem Lenta za promet. Videti bo, kot si ga je zamislil arhitekturni biro Delisabatini iz Rima, izdelana je bila tudi projektna dokumentacija za pridobitev gradbenega dovoljenja in izvedbo, pridobljena vsa potrebna soglasja. Gradbeno dovoljenje velja do jeseni 2017, zato bi se dela lahko pričela že v začetku prihodnjega leta, če bodo idejo podprli mestni svetniki

Sprehodimo se po novem Lentu

Projekt, ki naj bi občino stal osem milijonov evrov, je razdeljen na območje med Vodnim stolpom in Starim mostom, med Starim mostom in tržnico in na območje med tržnico in Studenško brvjo: "Območje med Vodnim stolpom in tržnico je predvideno izključno za pešce in kolesarje, promet motornih vozil pa je omejen in dovoljen le za dostavo v dostavnem času, izven dostavnega časa je dostop omogočen za lastnike in intervencije." Parkiranje v tem delu ni predvideno.

Na območju med tržnico in Studenško brvjo je načrtovana ukinitev parkirnih mest na južni strani ceste, pa tudi razširitev pločnika in kolesarske poti, ki sta z zelenim pasom ločena od vozišča. 

Med tržnico in Vodnim stolpom bo stala lesena ploščad široka 21 metrov in dolga več kot 550 metrov. "Obstoječe pristanišče ob Benetkah, ki je zgrajeno v kamnu, se vključi v projekt. Ob robu Starega mosta je predvidena namestitev dvigala, ki bo služilo za vertikalno povezavo med nivojem reke Drave in nivojem Glavnega trga. Dvigalo bo tudi invalidom omogočalo premagovanje višinske razlike med obema nivojema in dostop do Drave," še dodajajo na mestni občini.

Ljudje si želijo prenovljeni Lent

"Lent se poskusno zapira že več kot 20 let v času Festivala Lent, odzivi meščanov so pozitivni," še menijo na občini in kot pravijo, si obiskovalci Lenta želijo Lent brez prometa. Slednje so Mariborčani zaupali tudi Mariborinfo v včerajšnji anketi. "V naslednjih letih si bomo prizadevali omogočiti drugačno rabo prostora tako za meščane in meščanke kot za izvedbo tradicionalnih prireditev na Lentu," in dodajajo, da nameravajo Lent in tudi mesto vrniti ljudem. Cilj je namreč do leta 2020 zmanjšati promet osebnih vozil v celotnem mestnem jedru za 15 odstotkov:

"Pogoj za začetek izvedbe arhitekturne rešitve ob zagotovljenih finančnih virih je tako pričetek postopnega zapiranja Lenta za motorni promet z izjemo za stanovalce, dostavo in intervencije, ki bi v prvi fazi potekal med vikendi."

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Franc s Piramide (nepreverjen)

Brez veze. Zakaj sploh imamo ceste, če se ne moreš voziti po njih. Če imajo sprehajalci premalo površin v mestu, naj gredo na Pohorje. Tam je placa zadost.

Starejše novice